Visegrádi Sibrik-domb, ahol 1700 évvel ezelőtt római katonák vigyázták a környéket

Háromszáz római katona állomásozott egykoron a Duna fölé magasodó Sibrik-dombon, hogy vigyázó szemük felügyelje a Birodalom külső határait képező Dunát és a közeli limes szakaszt.

A Sibrik-domb, a maga 176 méter magasságával kis halmocskának tűnik a a visegrádi várhegy árnyékában, ám történelme igazi kincseket rejt. A 19. században Rómer Flóris hívta fel a figyelmet az ott rejtőző romokra, ám a feltáró ásatásokra csak a 20. század közepén került sor.

Visegrád első várát a 320-as években I. Konstantin idején építették, amely Pone Navata néven a Pannónia provinciát védő Duna menti limes egyik legfontosabb erődítménye volt, s háromszáz katona állomásozott falai között. Az erődítmény alaprajza deltoid volt, és tornyok védték.

A népvándorlás kori pusztulás után, maradványai felhasználásával Szent István ispánsági központot hozott itt létre, ami mellett építették 1009 előtt a város első templomát. Ennek helyén Salamon nagyobb főesperesi templomot emeltetett.

A történetírások a tatárjárást követően már nem tesznek említést a Sibrik-domb erődítményéről, jelentősége megszűnt, falai romba dőltek, emléke feledésbe merült, szerepét a hegytetőre épült, ma is jól ismert visegrádi fellegvár vette át.

A domb történeti jelentőségét és emlékeit az 1970-es évek elején Szőke Mátyás vezetésével tárták fel a régészek, az ásatások napjainkra sem fejeződtek be. Az egykori római erőd, majd középkori ispáni központ még tartogat meglepetéseket, területének csupán kis része ismert.

A Salamon-toronytól néhány percnyi sétára lévő Sibrik-dombról csodálatos látvány tárul elénk, a hátterében ott húzódik a Duna, körülölelve a Börzsönyt és a Pilist.

A Sibrik-domb autóval a 11-es számú főút irányából közelíthető meg, Visegrád-Szentgyörgypusztánál kell felkanyarodni a bobpályához vezető szerpentines útra. Ha busszal érkezünk, akkor a Visegrád, Várkert nevű megállónál kell leszállni, onnan nem több mint 20 perces sétával érhetünk a romokhoz. Kerékpárral szintén megközelíthető, de készüljünk meredek kaptatókra.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!