Ünnepélyes keretek között adták át május 19-én a megújult szigetvári Zrínyi Várat

Az idén az Év emlékhelye díjat kiérdemlő műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új – egész évben látogatható – attrakciókkal bővült a létesítmény.

A szabadtéri terekkel és kibővített kiállítással gazdagodott szigetvári Zrínyi Vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül újult meg.

A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált várban megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Farsang Csaba, a fejlesztéseket irányító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetőigazgató-helyettese a pénteki rendezvényen azt mondta: küldetésük a kezelésükben lévő műemlékek turisztikai célpontokként, közösségi helyekként való működtetése, bevételtermeléssel is együtt járó hasznosítása, ami egyben javítja a vidéken élő emberek életminőségét.
Reményét fejezte ki, hogy a Dél-Dunántúlon jelentős turisztikai célpontként a Zrínyi-várba sok magyar és külföldi turista érkezik majd, ami fellendíti a térség idegenforgalmát is.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: rendkívül intenzív és szerteágazó munka eredményeként új fejezet nyílhat a szigetvári vár történetében. A képviselő rámutatott: Szigetváron a gyógyfürdő és a vár komplex turisztikai csomagot kínál a városba érkezőknek, éppen ezért e létesítmények további folyamatos fejlesztése napirenden marad.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere arról szólt, hogy négy különböző projekt kapcsolódott a vár fejlesztéséhez az elmúlt tíz évben: látogatóközpont épült, megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, a kazamatasor, új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre. Ezekkel a fejlesztésekkel garantálható a műemlék jövője.

Éld át a szigetvári ostrom eseményeit Zrínyivel és katonáival VR szemüvegen keresztül, dönts a legnagyobb hadvezérek helyett egy speciális szavazómodullal, tudj meg mindent Zrínyi Miklósról és I. Szulejmánról egy digitális kút segítségével!

A vár szeptember 30-ig hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között látogatható.

Főbb jegyárak:

  • Felnőtt jegy 2500 Ft
  • Diák- és nyugdíjas jegy 2000 Ft
  • Családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 5000 Ft
  • Csoportos jegy (10 főtől) 2000 Ft/fő

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!