Túristvándi vízimalom, az Öreg-Túr vizének páratlan ipari műemléke

A Közép-Európában is ritkaságnak számító Túristvándi vízimalom az egyetlen, ma is eredeti helyén álló, működőképes formában megmaradt ipari műemlékünk.

Az Öreg-Túr partján fekvő Túristvánd vízimalmának helyén 1315-ben már biztos hogy vízimalom állt és több évszázadig a Kölcsei és a Kende családok uralták helyet, de elképzelhető, hogy már előbb is létezett egy korábbi építmény a helyén.

A ma is működő malmot a Mária Terézia korabeli 1752-es írásos emlékekhez kötik.

A malom népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület, melynek belsejét 11 ablak világítja meg. Kívülről 3 erkély díszíti, melyekről csodálatos kilátásra van lehetőség a környékre és a folyócskára. Teteje fazsindellyel fedett, melyen két torony található. Az épület déli oldalán találhatók a kerekek, a vízi láda és a duzzasztó zsilip, mely szerkezetek a malom “lelke”. 1927-ben Ganz hengerszékek kerültek beszerelésre, melyek által a gabonák őrlése jobb minőségűvé vált.

A három, a vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön. 1904-ig két kővel, úgynevezett „parasztlisztet” készítettek, egy kővel pedig daráltak. 1904-ben a hátsó keréktengelyre 22-es hengerszéket cseréltek, szereltek fel. 1921-ben pedig az első keréktengelyre 20/60-as sima hengert, de ezt is hamarosan 22-es hengerszékre cserélték fel. Dinamót is szereltek fel, a malom és a molnárház világítására, ami 1942-ben még működött.

Mellette volt a cölöpökre épített, deszka falu malomműhely, melyben az elkopott alkatrészeket készítették s vágták az elkopott őrlő s daráló köveket. Ettől pár méterrel lefelé a bárói család részére lécekből készített, lerögzített fürdőház. A falu felőli részén pedig a Fluder kapu, az árvizek és nagy vízállás levezetésére. Ma már csak a malom áll. A legsúlyosabb kárt a második világháború után szenvedte el.

1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is. A 2001. évi LXIV. törvény alapján a Túristvándi vízimalom a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal központi hatósági nyilvántartásában szereplő ipartörténeti műemlék.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!