Még mindig működőképes Túristvándi egyedülálló, 18. századi vízimalma

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, Túristvándi malmáról már 1315-ben, a Kende féle levéltári anyagok is említést tesznek, de a jelenleg is működőképes malom ősét a Mária Terézia korából való 1752-es levéltári anyagokhoz kötik.

A túristvándi vízimalom Európában az egyetlen méretét és felépítését tekintve. A malomépület nyugati oldalát a Túr folyócska partoldalára építették, míg a többi cölöpökön áll.

A népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület belsejét 11 ablak világítja meg

Kívülről pedig három erkély díszíti, amelyekről csodálatos kilátás nyílik a folyóra, a környező erdőkre, közvetlenül alattunk a lapátos vízikerekekre és a duzzasztó zsilipre. A malom kéttornyos tetejét fazsindely fedi. Belül meredek falétrák vezetnek a felső részbe.

fotó © Kelemen József‎ | Csodálatos Magyarország

1904-ig két kővel, úgynevezett „parasztlisztet” készítettek, egy kővel pedig daráltak. 1904-ben a hátsó keréktengelyre 22-es hengerszéket cseréltek, szereltek fel. 1921-ben pedig az első keréktengelyre 20/60-as sima hengert, de ezt is hamarosan 22-es hengerszékre cserélték fel. Dinamót is szereltek fel, a malom és a molnárház világítására, ami 1942-ben még működött.

Mellette volt a cölöpökre épített, deszka falu malomműhely, melyben az elkopott alkatrészeket készítették s vágták az elkopott őrlő s daráló köveket. Ettől pár méterrel lefelé a bárói család részére lécekből készített, lerögzített fürdőház. A falu felőli részén pedig a Fluder kapu, az árvizek és nagy vízállás levezetésére.

Ma már csak a malom áll. A legsúlyosabb kárt a második világháború után szenvedte el. 1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is.

A 2001. évi LXIV. törvény alapján a Túristvándi vízimalom a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal központi hatósági nyilvántartásában szereplő ipartörténeti műemlék.

Műemlékké nyilvánítása óta az épületben a malom történetét, a mesterséget bemutató múzeum működik, amely az év minden szakában várja a látogatókat.

Az épület déli oldalán találhatók a három, a vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekek

fotó © Kelemen József | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!