Túr-bukó, ahol vízesésként ömlik a Túr a Tiszába

Szatmárcseke és Tiszakóród között egy úgynevezett bukógáton át ömlik a Túr a Tiszába, annak egyik bal parti mellékfolyójaként.

A vasbetonból készült torkolati vízszint-szabályozó műtárgyat az akkori Magyarországon még alig alkalmazott talajvízszint-süllyesztéssel építették meg.

A Túr a Keleti-Kárpátok Gutin-hegységből ered, szabályozása előtt kanyargó, sekély medrű, a helyét változtató, több ágra szakadozó vízfolyás szinte patak volt, mely levezette a Tisza és a Szamos kiömlő árvizeit is.

A szabályozása előtt a Túr mentén, a nagy áradások idején, hatalmas területek kerültek víz alá. A sűrűn kanyargó folyó Olcsvaapátinál érte el a Tiszát. Egy ág azonban – elszakadva – Nagyarnál közvetlenül folyt a Tiszába.

Petőfit is megihlette a Túr, s annak kétarcúságát mutatja be A Tisza című versében: érzékletesen jeleníti meg az éltető és szelíd, máskor pedig a pusztító áradattá növekedett folyót.

„Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére…”

A térség vízviszonyait szabályozó tervek 1914-re készültek el, ám az I. világháború, illetve az azt követő határmódosítások közbeszóltak. Így a terveket újra kellett gondolni: 1925‐ben Kövessy Győző mérnököt nevezték ki miniszteri biztosnak, ő dolgozta ki a vízrendezési munkák kiviteli terveit és a munkálatok 1926-ban el is kezdődtek.

A Túr szabályozása során a folyómeder rendezése, illetve kialakítása, és a kétparti árvédelmi töltés építése egyidejűleg történt meg. A csatorna építésével egyidejűleg, az új Túr‐csatorna tiszai torkolatánál bukógát épült, így a csatorna fenékszintje 2,90 méterrel magasabban volt, mint a Tisza kisvízszintje.

A csatornát és a bukógátat 1929. augusztus 4-én adták át a rendeltetésének. A gát 28,70 méter hosszú, vasbetonból készült, merev keretszerkezet, amelyet a parti szárnyfalak és négy közbülső borda osztanak 5 egyenlő részre. A bukógát ma is a környék egyik fő épített látványossága. Magasabb vízállás esetén a vízesésként a Tiszába ömlő Túr egész évben kedvelt kiránduló-, nyáron pedig felfrissülő hely is egyben.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!