Túra a Burok-völgyben – Tavaszi kirándulás a bakonyi őserdőben

Magyarország egy igazi kincsesbánya a természeti csodák szerelmeseinek, és a Burok-völgy az egyik olyan ritka ékkő, amelyet mindenképpen meg kell ismerni.

Ez a különleges hely egyedi klímával, izgalmas növény- és állatvilággal, valamint lenyűgöző földtani képződményekkel ejti ámulatba a látogatókat.

A Bakony a Magyar-középhegység délnyugati, utolsó tagja. Kialakulásában a többször változó mélységű édes és sós vizű tengerek, valamint a földkéregmozgások játszottak szerepet.

A Burok-völgy szurdoka a Bakony egyik legvarázslatosabb vadonját őrzi: egy erdőrezervátumot, ahol az emberi beavatkozás nélkül, csakis a természet dinamikája formálja a környezetet. A völgy fenekén egy izgalmas, ám járásra kihívást jelentő turistaösvény húzódik.

A Burok-völgyi őserdő helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A félkör alakú völgy Királyszállástól Bakonykútig húzódik, közel 10 kilométer hosszan. Szintkülönbsége 210 méter, átlagos mélysége 50-90 méter.

Kialakulásának titkai

Egyes elméletek szerint a völgy nem a hagyományos folyóvízi erózió által, hanem egy földtani folyamat, a hasadásos eredet révén alakult ki. Eszerint az előfeltételezés szerint a feltörekvő kőzetrétegek felszíne megfeszült és eltörött, ami a törésvonal mentén tágulást idézett elő. Ennek eredményeként szokatlan sziklaformációk jöttek létre, amelyek jellegzetessé teszik a tájat.

Azonban számos bizonyíték ellentmond ennek az elméletnek. A legfőbb kifogások közé tartozik, hogy a völgy oldalain lévő kőzetek dőlésszöge nem egyezik meg a hasadásos elmélet alapján várt dőlésszöggel. Ezen túlmenően a tektonikai völgyek általában egyenes irányban haladnak, míg a Burok-völgy sokkal inkább kanyargós.

Ez alapján a völgy a következő módon alakulhatott ki: a középidei kőzetképződés utáni időszakban, melynek során a völgy alapkőzete, a fődolomit is kialakult, a Tési-fennsík a környezetéhez képest még alacsonyabban helyezkedett el, tehát medence jellegű volt. A magasabb peremterületeiről az oligocénben és a miocén elején délnyugati irányból egy folyóvíz szállította hordalékát és töltötte fel vele a medencét. Később a terület emelkedésnek indult – tehát a morfológia megfordult, a korábbi peremterületek kerültek mélyebbre –, melynek során a kavics lepusztítása után a folyó bevágta medrét a fekükőzetbe, azaz a völgy átöröklődött. Ez a folyamat még ma is tart, bár a folyóvíz hiánya miatt igencsak lassú. A völgy már kialakult, amikor a Pannon-tó elöntötte a mai Kárpát-medence nagy részét, ez a terület azonban minden bizonnyal szigetként emelkedett ki belőle. Ezt bizonyítja többek között, hogy a közeli, mélyebben fekvő Bakonykúti-medencébe nem fut bele, hiszen már korábban kialakult. Feltehetően az egyik legöregebb bakonyi szurdokról van szó, a völgy szokatlanul magas fala is ezt jelzi.

A természet csodái

  • Növényvilág
    A Burok-völgy hűvösebb és párásabb mikroklímája egyedülálló növényfajok menedéke, többek között havasi hagyma és cifra nádtippan található itt, amelyek a jégkorszak óta őrzik helyüket ebben a különleges ökoszisztémában.
  • Állatvilág
    Több mint 200 madárfaj teszi gazdagabbá a völgy biodiverzitását, számos ritka és védett fajjal, beleértve az itt fészkelő madarakat is.
  • Barlangok
    A völgy és környéke barlangjainak felfedezése egy izgalmas kaland lehet a bátrabb látogatóknak. A Burok-völgyben és a mellékvölgyekben eddig 42 barlangot sikerült feltárni, ezek keveredési korrózió során alakultak ki, de a fagy munkáját sem szabad figyelmen kívül hagyni. Többnyire kicsinyek, átlagos hosszúságuk az 5-8 métert éri el. A legnagyobb barlang a Bükkös-árok mellett található Ruska-zsomboly, melynek hossza 73 méter, mélysége pedig 21 méter.

Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 hektárját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A védett területen belül erdőrezervátum található. A természetvédelmi területről eddig 63 védett és 2 fokozattal védett növényfaj, illetve több mint 140 védett és 15 fokozottan védett állatfaj előfordulásáról van bizonyíték. A védett terület igazi értékét azonban nem csak az jelzi, hogy mennyi ritkaság található itt, hanem a Magyarországon talán egyedülálló ősállapotban lévő természetes erdő, melyben – többek között – a természet regenerációs folyamatai tanulmányozhatók.

Turista információk

A völgy jelentős részét turistautak teszik hozzáférhetővé. Annak ellenére, hogy egyes részek nehezen járhatóak, főként a kidőlt fák okozta akadályok miatt, a völgy szűkössége és meredek oldalai egyfajta természetes útmutatást nyújtanak, így eltévedni szinte lehetetlen. A természetvédelmi terület előírásai miatt az útvonalól való letérés szigorúan tilos, amit minden látogatónak tiszteletben kell tartania.

Az ide érkező turistáknak a magas páratartalomra való felkészülés különös figyelmet igényel, különösen a nyári hónapokban. A magas hőmérséklet és páratartalom, valamint a terep adta komoly nehézségek jelentős mennyiségű vízzel felszerelkezve érdemes elindulni.

A Burok-völgy nem csupán egy természeti látványosság, hanem egy élő történelmi emlék is, ahol a természet erőit és a földi élet csodáit lehet megfigyelni. Egy látogatás itt nem csak a szemnek nyújt táplálékot, hanem a léleknek is, inspirálva minket a természeti környezet csodálatára és védelmére.

A térség vonzereje nem korlátozódik csupán a Burok-völgyre, érdemes több napot eltölteni itt, hiszen a kiváló túraútvonalakon túl rengeteg izgalmas látnivaló vár felfedezésre, mint például a várpalotai Thury-vár, vagy Bátorkő romjai, a Tési szélmalmok, vagy az Úrkúti-őskarszt.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!