A bakonyi szelek hajtotta Tési szélmalmok

Az ipari műemlékek szép állapotban maradtak ránk, pedig már nem fiatalok. Az egyik 1840-ben, míg a másik 1924-ben épült.

Valaha négy szélmalom működött A 465 méter tengerszint feletti magasságon fekvő fennsíkon az állandó szél erejét kihasználva négy malom is dolgozott.

A Rotter és Vaszlav malmoknak már nyoma sem található, hírmondónak a ma is működőképes Helt-féle malom, illetve az Ozi-féle malom maradt.

Helt József bognármester szélmalmát, a Helt-malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Ennek mintájára, de valamivel kisebb méretben 1924-ben Ozi János asztalos építtette meg szélmalmát.

fotó © Kalász Vivien | Csodálatos Magyarország

A malmok köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes mészkő falazatú épületek, hatlapátosak és deszkások, egymástól 200 méterre állnak.

A Helt-malom az 1950-es évek végéig őrölte a gabonát, és ma is működőképes

fotó © Kalász Vivien | Csodálatos Magyarország

A Helt-malom naponta négy mázsát is megőrölt, az Ozi féle ennek a felét. A malmok nyolcas vámra dolgoztak: 100 kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-félében egy őrölt.

fotó © Kalász Vivien | Csodálatos Magyarország

Jellegzetességük, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük a hatvitorlás szárny.

A malmok országosan védett műemlékek

Az udvarban a kézi mezőgazdasági eszközök mellett megtekinthető Cseszneki Ferenc, uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelye, mely méltón őrzi a tési iparosok emlékét is.

fotó © Kalász Vivien | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!