Liget park, Tatabánya élettel teli zöld ligete

Hetvenöt éve, 1947-ben négy község –Alsógalla, Bánhida, Felsőgalla, Tatabánya – egyesülésével alakult várossá Tatabánya, Komárom-Esztergom megye székhelye, mely címet 1950-ben nyerte el.

A természeti kincsekben gazdag, hegyláncokkal s a köztük húzódó patakokkal, forrásokkal szabdalt Tatabányai-medence ideális lakóhely volt a kezdetektől az ember számára. Területén az őskőkortól éltek emberek, legfontosabb régészeti lelőhelyük a Tatabánya felett lévő Szelim-barlang. A közeli Vértesszőlősön pedig az előember majd félmillió éves maradványai kerültek elő.

Az 1890-es évek végén, a bányászati tevékenység megindításakor, a park területének közelében létesült 1. számú lejtősakna szomszédságában alakították ki Óváros központját. Ennek, a Vértesből lenyúló erdőrészletnek a szélén épült 1912-ben a bányakórház, 1917-ben a Népház, 1924-ben a Tulipános Ház, valamint a Gőzfürdő. 1926-ban, a park Gőzfürdő felőli részében, az első világháború bányász áldozatai számára emlékművet építettek.

Ekkor a park Vida Jenő nevét viselte, aki akkor a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. igazgatója volt. Az erdő parkosítása feltehetőleg a Népház és a kórház építésével párhuzamosan, illetve azt követően történhetett.

Az 1930-as évek közepéből származó várostérképen jól látszik a park, útrendszerével együtt. Az elmúlt évtizedekben a park útjai, burkolt felülete, utcabútorai elöregedtek, a növényállomány besűrűsödött, gyomfajok jelentek meg, a virágágyások és díszcserjék eltűntek vagy kivadultak, így egyre kevesebben választották a tatabányaiak kikapcsolódásuk helyszínéül a ligetet. Az önkormányzat ezért úgy döntött, megújítja a Népház „kertjét”. A tervezéskor pedig arra törekedtek, hogy a mai igényeknek megfelelő, új funkciókkal bővített, a liget történetére is visszautaló parkot alakítsanak ki.

Kivágták a kiszáradt balesetveszélyes fákat, helyükre újakat ültettek. Felújították a tó két végében található hidakat, a szigetre vezető hidat pedig kicserélték. Megújultak a sétányok burkolatai, padokat, útbaigazító és információs táblákat helyeztek ki. Újjáépítették a sziklakertet, vízforgatót és szellőztetőt telepítettek a tóba.

A tó menti sétányon Tatabánya bányászatához kötődő, a város fejlesztéséért sokat tett embereknek mellszobraival tisztelegnek. Továbbá a bányászok áldozatainak emlékműve és Ligeti Miklós I. világháborús szobra is megtalálható a parkban.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!