A híres, hírhedt Szelim-barlang a Gerecsében

A fokozottan védett barlang tehát egyike hazánk legfontosabb őskőkori lelőhelyének, amelyhez számos legenda is kapcsolódik, amely a híres barlangot hírhedté tette.

A Gerecse fő tömegét alkotó Dachsteini Mészkő körülbelül 210 millió évvel ezelőtt keletkezett, s ebből a vízfolyás vájta ki a Szelim-barlangot. Az egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok két hatalmas kerek nyílással szakad a felszínre. E mellett a padlószinten is nyílik még három különálló bejárata, ahonnan az egész Tatai-medencére remek kilátás nyílik.

Tágas belső tere kiváló szállást biztosított az ősembereknek.

Később – a legendák szerint –  rejtekhelyként szolgált a környék lakóinak.

A rege szerint a tatárjárás miatt a barlangba menekült a környék lakossága: a bejáratot eltorlaszolták, és csak egy kis rést hagytak, melyen át közlekedhettek. Az egyik kisfiú, János megszomjazott. Édesanyja egy közeli forráshoz vitte gyermekét, ám a tatárok elfogták őket és az anyát arra kényszerítették: árulja el, hol rejtőznek a többiek. A tatárok bekerítették a barlangot, a bejáratnál tüzet gyújtottak, melynek füstje megölte a hegy gyomrában bujdosókat. A szóbeszéd szerint az egyik túlélő, özvegy Oroszlánszkyné több évig hordta az elhunytak csontjait a bánhidai temető csonttárába. A gyermek, János nevét viseli a barlangtól pár kilométerre lévő kút.

fotó © Fedor Béla | Csodálatos Magyarország

Egy másik legenda szerint a török uralom idején hét falu lakossága menekült a barlangba. I. Szelim szultán azonban felfedezte és felgyújtatta a rejtekhelyet. Azt is mesélik, hogy itt rejtette el Szelim szultán a kincseit, és azokat egy mérges leheletű sárkány őrzi. Tény, hogy a Szelim-lyuk mélyén, a barlang kutatása közben Kessler Hubert nagy mennyiségű szén-dioxidot talált. Ez lett volna a sárkány mérges lehelete?

A barlang elnevezésének is több magyarázata van: van aki Szulejmán szultánhoz kapcsolja, a magyar nyelvészek szerint mivel a barlang szemre hasonlít, ebből lett a Szelim, a szlovák elgondolás alapja pedig a nyereg jelentésű szelim.

A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni

fotó © Fedor Béla | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!