Csodavilág a Rákóczi-barlangban, az Esztramos-hegy gyomrában

Páratlan látványosságot nyújtanak a cseppkövek formái: az álló és függő formációk mellett borsóra, szalonnára, karfiolra, brokkolira, sőt csokiszökőkútra hasonlító képződmények ékesítik a barlangot.

A Rákóczi-barlangot Bódvarákónál egy vasérckutató tárón keresztül lehet elérni, amely egy 200 méteres, nagyjából vízszintes szakasz. Ennek végén 79 méter mélységbe vezet az út. A barlang hőmérséklete télen-nyáron egyformán 8-10 fokos, a relatív páratartalom pedig 95-96 százalék, és az élet semmilyen formáját nem fedezték fel benne.

A barlang felfedezéséhez az Esztramos-hegyen folytatott bányászati tevékenység vezetett, ahol az 1830-as évektől vasércet fejtettek, 1948-tól mészkőbányászatot folytattak. A bánya legalsó, úgynevezett 7. szintjén, egy 1920-as években készült vágatból kiinduló, érckutató táró hajtása során, az 1950-es években lyukadtak be az addig ismeretlen barlangba. A táróhoz képest keresztirányú hasadékrendszerrel kezdődő barlangba a bányászok sokáig a vágathajtás és a lenti munka során termelődő meddő kőzetet öntötték, hogy számos más üreghez hasonlóan, teljesen eltömjék azt, de a barlang olyan nagynak bizonyult, hogy a tervükkel felhagytak. Ez a törmelék jelentősen megnehezítette a későbbi, víz alatti kutatómunkát. A barlang első barlangtérképét 1958-ban Venkovits István készítette el.

fotó © Komka Péter | MTI

Jelenleg a barlang 300 méternyi szakasza látogatható, ám a víz alatti szakaszokon napjainkban is folynak a kutatások és egyre több járatot fedeznek fel. Az eddig megismert hossz több mint 650 méter, függőleges kiterjedése mintegy 80 méter.

A barlang egésze hasadékjellegű, azaz főleg függőleges kiterjedésű

fotó © Komka Péter | MTI

Egyedülállóan gazdag képződmények borítják: egymásra települt cseppkövek, cseppkőfüggönyök, cseppkőzászlók és különösen nagy tömegben előforduló borsókövek A különleges formákat sok helyen vörösre festi a beszivárgó vizek által szállított vastartalom.

A Magyar Nemzeti Parkok a Barlangoljunk! programsorozat keretében hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a földalatti túrák iránt érdeklődőknek. Az érdeklődők nem csak a kiépített, így kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is megismerhetik.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!