Szakrális békesziget, gyógyító energiák – Máriagyűdi kegytemplom

Baranya megye rengeteg csodálatos, épített és természeti kinccsel büszkélkedhet, és megannyit rejteget

Ha a Pécs-Siklós-Harkány háromszögben járunk, a megunhatatlan, nyüzsgő városi látnivalók után érdemes kis kitérőt tenni egy csendesebb, lelki megnyugvást és feltöltődést nyújtó békeszigetre.

A Tenkes nem csupán a gyerekkorunkból ismert történelmi kalandfilm kedvenc kapitányáról híres, hanem egy évszázadok óta látogatott csodatévő zarándokhelyről is.

A korábban önálló, ma Siklóshoz tartozó Máriagyűd település méreteihez képest elképesztő, csodálatosan karban tartott, ápolt építészeti és spirituális örökséget rejt.

A siklósi útról messziről jól látható mindkét irányból a Tenkes hegy lábánál álló impozáns, kéttornyú kegytemplom.

Függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk-e avagy sem, a képeslapra illő bazilikát és ápolt környékét valóban valami megnyugtató energia lengi körül.

Az Esztergomból induló zarándokút végállomását jelentő kegyhelyet ma is több százezren keresik fel közbenjárást kérve, hálát adva vagy gyógyulást remélve.

Bármilyen energia is működik ezen a helyen, bárhogy is hívjuk, bármiben is hiszünk, megható a rengeteg köszönő emléktáblát olvasni.

A Mária-tisztelet egyik legrégebbi helye ez hazánkban, ahol 18. századi legendák szerint „honfoglaló” őseink a már itt élő keresztények Szűzanya tiszteletét vették át, majd 1006-ban az itt álló Mária szobor fölé a pécsváradi bencések kápolnát emeltek.

A több mint 800 fő befogadására alkalmas, kereszt alaprajzú templom 37 méter hosszú, tornyai 56 méter magasak, 4 harangjából egyet a II. világháborúban elvittek.

Legnagyobb ünnepét július 2-án, Sarlós Boldogasszonykor tartják.

A 17. századtól a zárda évkönyvébe Mária jelenéseket és több száz csodás gyógyulást jegyeztek fel. A 18. század elején a pestisjárványok hatására nagy számban tartottak fogadalmi körmeneteket, a zarándokok gyűdi korsókban vitték haza a Szentkút vizét, és ekkortájt létesült a ferences rendház is.

1846-ban nyilvánították hivatalosan is kegyhellyé, 2008-ban Benedek pápától Basilica Minor rangot kapott

Talán valóban Mária kék leple terül e hely fölé, minden esetre a mai korunkhoz méltóan felújított, lenyűgöző templom és szépen kiépített környezete, amelyet körülbelül 40 perces sétával egy rózsafüzér alakú útvonalon járhatunk be, rengeteg zarándoknak és turistának biztosít nyugodt környezetet a feltöltődésre. A szépen kiépített ligetes sétány 24 állomáson várja az elcsendesedni és imádkozni vágyókat. Parkoló, játszótér, látogatóközpont, kávézó, kiállítás és becsület kasszás belépő várja az idelátogatókat.

Hogy hit vagy földenergia, hiszünk benne vagy sem, valami fantasztikusan működik itt. Aki nem hiszi, járjon utána!

A cikkben szereplő fotók 2019. november 19-én készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosmagyarorszag.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!