Pisztrángos-tó, a vadregényes bakonyi erdők között megbúvó tavacska

De nemcsak ez az egyedüli kérdés a tóval kapcsolatban, hanem a neve is: miért Pisztrángos-tó, mikor olyan hal nem is úszik a vizében?

A 45 kilométer hosszú Bitva-patak a Marcal folyó egyik legjelentősebb mellékvize, és Németbánya felett ered. Ettől nem messze, a Farkasgyepű és Bakonybél közötti erdészeti út mellett, egy öles bükkfák ölelte apró völgyben, a patak duzzasztással hozták létre a tavacskát 1973-ban.

Éppen ezért a farkasgyepűiek is magukénak tulajdonítják a mesterséges tavat, ám a németbányaiak – arra hivatkozva, hogy a Bitva németbányai – sajátjuknak tekintenek, hiszen ha a Bitva németbányai, akkor a tó is az.

fotó: Barcza Éva | Csodálatos Magyarország

A tó igen kedvelt horgászhely, habár a névadó pisztráng hiányzik a halállományából. A ragadozó halakon, a csukán és süllőn kívül ponty, amur és busa is megtalálható vizében. De akkor miért Pisztrángos-tó? Talán tiszta vize miatt, melyben – ahogy a tavat tápláló patakban, úgy a Pisztángos-tóban is – vannak rákok, ám a legkülönlegesebb élőlény, amely vizében található, az az édesvízi medúza.

fotó: Barcza Éva | Csodálatos Magyarország

Az erdők ölelésében fekvő tavacska szépsége ősszel különösen mesés, érdemes túrabakancsba bújni, és a mellette vezető ösvényeket bejárni.

fotó: Barcza Éva | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!