Ötödik születésnapját ünnepli a felújított gyulai Almásy-kastély

A II. világháború után a kastélyt államosították, az épületben szakmunkásképző iskolát, ápolónőképző szakiskolát és kollégiumot, majd csecsemőotthont helyeztek el.

Az 1990-es évektől fokozatosan pusztuló épület két éven át tartó felújítása 2,4 milliárd forintba került, többségében uniós forrásból valósult meg. A 2016. március 18-án átadott egykori főúri épületben állandó kiállítást, időszaki kiállítóteret, toronykilátót, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki. Az állandó kiállítás egyedi módon a főúri élet mellett a kiszolgáló személyzet, a cselédség mindennapjait is bemutatja interaktív módon.

Az öt évvel ezelőtt megnyitott felújított gyulai Almásy-kastély látogatószáma már az első évben felülírta a várakozásokat, a nyitás óta több mint 361 ezer vendéget fogadtak; tavaly a pandémia miatt csak 43 ezret.

A kastély 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el, majd ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában lett második helyezett Földes László építész munkája. 2018-ban bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. 2019-ben az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség és Élmény díját nyerte el.

Tavaly elkészült a kastély cselédszárnyának – amely a Stefánia nevet kapta – egymilliárd forintos felújítása is, amelyet bál-, rendezvény- és gasztronómiai élményközpontként kívánnak működtetni. Hivatalos megnyitását a járvány lecsengését követően tervezik.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!