Stefánia-szárnynak nevezték el a gyulai Almásy-kastély mellékszárnyát

A gyulai Almásy-kastély mellékszárnyának felújítása 2020. december 7-ig fejeződik be.

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnya 1807-re készült el Czigler Antal tervei alapján, eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, akkor ide költöztek át a főépületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el, amely jelenleg szállodaként üzemel a vár szomszédságában.

A városvezetés egyhangúlag úgy határozott, hogy a mellék- vagy cselédszárny elnevezés nem méltó a funkcióhoz, amelyet az épületrész betölt majd, ezért gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia (1814-1878) emléke előtt tisztelegve Stefánia-szárnynak fogják elnevezni.

Jankovich Stefánia 1838-ban kötött házasságot gróf Wenckheim Józseffel. 1839-ben hangversenyt rendeztek a kastélyban a kórház megépítéséhez gyűjtést is rendezve, amelyen Erkel Ferenc is fellépett. 1849-ben gondoskodtak a Gyulára érkező honvédtisztekről. Források igazolják, hogy Damjanich János felesége, Csernovics Emília is a család vendégszeretetét élvezte. 1857-ben vendégül látták Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét. 1870-ben ő alakította meg a rendszeresen jótékonykodó Gyulai Nőegyletet, amelynek első elnöke volt.

Görgényi Ernő polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a munkálatok befejeztét követően csaknem nettó 61 millió forintért – amelyet saját forrásból biztosítanak – eszközöket szereznek be. Ezt szintén jóváhagyta csütörtöki ülésén a képviselő-testület.  A szárnyban rendezvényeket a vírushelyzet lecsengését követően szeretnének tartani – közölte a városvezető.

Az épületrészt csaknem egymilliárd forint pályázati forrásból újították fel, amelyet kiegészítettek 250 millió forinttal.

Az Almásy-kastély fő szárnyát alig két év alatt 2,4 milliárd forintból újították fel. A 2016 márciusában megnyílt kiállítóteret azóta 250 ezren látogatták meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!