Megtörtént a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának műszaki átadása

A fejlesztés utolsó akkordjaként a bútorok és egyéb eszközök beszerzése zajlik, a beruházás várhatóan 2021. március 31-én zárul.

A gyulai Almásy-kastély 2016-ban átadott impozáns főépületéhez L alakban csatlakozó egykori kiskastély-szárny, új nevén Stefánia-szárny komplex rekonstrukciójára és többcélú turisztikai hasznosítására – valamint a Szent Miklós park revitalizációjára – Gyula Város Önkormányzata 999 809 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Az egykori kiskastélyban, új nevén Stefánia-szárnyban a hely adottságait kihasználó többcélú rendezvényi tér, valamint hiánypótló élmény- és gasztronómiai központ valósult meg.

Falai között egész évet felölelő programsorozat kerül megrendezésre, valamint a 21. századi látogatói igényekhez illeszkedő, étkezésre és ételkészítésre fókuszáló történelmi élménytér került kialakításra.

A Stefánia-szárny új szolgáltatásai jól illeszkednek a 2016-ban megújult főépület tematikájához, kiegészítik azt, komplex élményalapú programkínálatot nyújtanak a gasztronómia és a történelmi érdekességek jegyében.  A régmúlt ételkészítési szokásait idéző csemegetár bemutatja mindazokat a tájjellegű ételeket, gasztronómiai különlegességeket, amelyek Gyula város és környéke ízvilágát tükrözik.

Az ételtörténeti bemutatótérben és foglalkoztató-központban rendszeresen megrendezésre kerülő tematikus estek az étkezésre, az ételek elfogyasztásával és élvezetével kapcsolatos információk élményalapú átadására fektetik a hangsúlyt. A kialakítandó „főzőiskolai” berendezés lehetőséget biztosít mind ételek elkészítésének elsajátítására, mind pedig az ételek és ízek élvezetének kifinomult gyakorlására.

A Gyulára látogatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni, milyen volt egy korabeli nemesi lakomára történő előkészület, megtanulják megteríteni a vacsoraasztalt.

De meg is kóstolhatják, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17–19. században.

Az egészséges táplálkozás jegyében a projekt részeként és a Gyulai Várfürdő egészségtudatos szellemiségével összhangban tematikus alkalmakkor a reformkonyha ínyencfogásait fogják a látogatók elkészíteni. Ehhez hagyományos egészségnevelési alkalmak kapcsolódnak majd, amelyek keretében nem csupán ismeretátadásra törekszik majd a kastély szakértő csapata, hanem céljuk, hogy Gyula gyógyhelyéről úgy távozzanak a vendégek, hogy a mindennapi életvitelük részét képezi az egészségtudatos gondolkodás, készség szinten tudják beépíteni háztartásukba a reformtáplálkozás alapelveinek alkalmazását.

A Stefánia-szárnyban kialakításra kerülő exkluzív konferencia- és bálterem alkalmas lesz családi, közösségi rendezvények fogadására, valamint saját kulturális és egészségtudatosságot fejlesztő programok megrendezésére.

A gyönyörű kristálycsillárok, a letisztult dizájn, a tölgyfából készült parketta és a francia halszálkás mintázat a nemesi miliőt idézik.

A berendezés és a belsőépítészeti kialakítás a legmagasabb igényeknek megfelelően, aprólékos gonddal készült. Az összesen 168 személy befogadására alkalmas terem két végében tükrök kaptak helyet, az elektromosan vezérelhető ablakárnyékolók, az öltözők és a vetítővászon a jövő rendezvényeinek maximális kiszolgálását biztosítják. A magas minőségű munkák többsége helyi vállalkozók keze munkáját dicséri.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!