Mesefalu a Káli-medencében: Salföld

Salföld a három utcájával, hatvan házával, és mindössze ötven lakosával igazi piciny falucska, ám nagy idegenforgalmi vonzerővel rendelkezik.

Ennek titka a lenyűgöző természeti környezeten kívül többek között a falu történelmileg kialakult és fennmaradt szerkezete, beépítési módjának viszonylagos érintetlensége, voltaképp egy 19. századi faluképet idéz meg Salföld.

A legtöbb helyen a természetes hatást erősítő kőkerítéseket, vagy kőalapú kerítéseket látni.

fotó © Burgertné Maya | Csodálatos Magyarország

A fehérre meszelt, oromdíszes házak a hagyományos balaton-felvidéki építészet jellegzetességeit tükrözik.

fotó © Burgertné Maya | Csodálatos Magyarország

Egy kis történelem

A területen már 900 körül megjelentek a honfoglaló magyarok: a dimbes-dombos vidék Kál horka, majd Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye volt. Később Koppány vezéré lett ez a földterület. Az őt legyőző Szent István király Zala vármegyéhez csatolta Salföldet, amely kezdetben három falvat foglalt magába: Ábrahám, Alsó- és Felső-Kőkút településeket.

Az Árpád-házi királyok idején Salkőkútnak nevezték, valószínűleg azért, mert az egyik legismertebb birtokos az Atyusz nemzetségbeli tagja Sal (Saul) volt.

A falu élete a török hódításig virágzott; állattartás, szőlőművelés jellemezte. Salföld sorsa 1543 után megpecsételődött: a török haderő elfoglalta Székesfehérvárt, aztán ostromolta a környék várait. A Káli medence falvai közt Salföld is elpusztult. Csak 1711 után éledt újra a falu.

A II. világháborúban sok hősi halottja és mártírja volt a falunak, az épületek azonban viszonylag jól átvészelték a háborús éveket. Salföld társadalmát 1950-től a szocialista rendszer gyökeresen átalakította. 1973-tól a falu hanyatlani kezdett, megkezdődött az elvándorlás, 1990-re 77 főre apadt a lélekszám. A régi házakat aztán olyan városiak vették meg és újították fel, akiket vonzott a környék, és a táj szépsége. A hajdani nyaralók némelyike mára tősgyökeres salföldi lett, mert közülük többen letelepedtek itt, némiképp gyarapítva a lakosságot.

Csend, nyugalom és a természetesség árad a faluból

fotó © Burgertné Maya | Csodálatos Magyarország

Salföld hajdani templomának helyén 1769-ben épült fel Szent Máté apostol és evangélista tiszteletére a barokk templom, melyet a 19. században bővítettek.

fotó © Burgertné Maya | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!