Megérkeztek a Perseidák, látványos meteoreső vár ránk augusztusban

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a bolygónk pályáját keresztező Perseidák meteorrajról.

Sokan várják augusztus közepét, amikor sok-sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Bár sötétedés után egész évben láthatunk hullócsillagokat településeink fényeitől távol, mégis ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik.

Mik is a Perseida hullócsillagok? Csillagok egyáltalán?

Természetesen nem csillagok. Július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük.

Mikor, honnan, hogyan láthatóak?

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk. Elméletileg. Sajnos 2022-ben a Perseidák maximuma telihold idejére esik, amikor a Hold fénye erősen zavarja a megfigyeléseket, a halványabb hullócsillagokat (és a halványabb csillagokat, a Tejutat!) is eltűnteti az égboltról.

A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg, s olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb Perseida megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek.

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már semmit vagy sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból, s csak a fényesebb meteorokat észlelhetjük.

A csillaghullás sosem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

Öt ötlet a helyszín kiválasztásához

A Perseida meteorraj maximumának környékén (augusztus 10-13.) a Zselici Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható programot tartanak, ahol csillagász mutatja be a nyári égboltot, csillagképeit, és persze a Perseida meteorrajt is.

A Perseidák programsorozat keretében augusztus 11. és 13. között a Pannon Csillagdában hullócsillaglest, csillagképtúrát, távcsöves bemutatókat, planetáriumi filmvetítést és előadásokat szerveznek.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szerveznek augusztus 11-én (csütörtök), 12-én (péntek), 13-án (szombat) és 14-én (vasárnap). A programok kora délután kezdődnek és Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló hullócsillagok megfigyelése.

A Szegedi Csillagvizsgáló is különleges eseménnyel készül a Perseidák meteorraj maximumára: augusztus 12-én több távcsővel is kitelepülnek a Kertész utcába, ahol bárki ingyen és előzetes bejelentkezés nélkül megszemlélheti a csillagos égbolt távoli és halvány látványosságait. Ezzel párhuzamosan a focipálya melletti észlelőréten pedig közösségi hullócsillaglesre invitálnak mindenki.

Augusztus 12-én a Sas-hegyen – egy kellemes esti túrát követően – szakértő csillagászok mesélnek az augusztusi égbolt csillagairól távcsövük kíséretében, amellyel célba veszik a Föld közelébe érkező Perseidák meteorrajt is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!