Kisgyőr a faragott falu, több mint 100 csodával vár a Bükk déli lábánál

A Bükk egyik völgykatlanában, csodálatos természeti környezetben, Miskolctól délnyugatra fekszik Kisgyőr.

Amerre csak nézünk az 1500 lakosszámú településről magaslatokat látunk, hiszen észak és nyugat felől a Bükk hat-hétszáz méter magas nyúlványai, dél és kelet felől alacsonyabb dombok veszik körül. A levegő tiszta, csend és nyugalom lengi körbe Kisgyőrt, melynek helyén már a bronzkorban is település volt.

A hegyoldalak déli lejtőin sorakozó szőlőskertjei és gyümölcsfái kikeletkor lenyűgöző látványt nyújtanak, mintha egy hatalmas virágfüzért tekertek volna a község köré.

Ha ennyi nem lenne elég ahhoz, hogy egy tavaszi kirándulást tervezzünk Kisgyőrbe, még tovább fokozhatjuk az érdeklődést. Mégpedig azzal, hogy több mint 100 egyedi, kézzel készített fafaragvány ékesíti a települést. Bármerre indulsz akár gyalogosan, akár autóval, műalkotások mellett halad el az utad.

A legmagasztosabb és leglátványosabb a Kisgyőr szélén álló Golgota.

A fába faragott golgotát népi iparművészek készítették, átadására és felszentelésére 2016 virágvasárnapján került sor. A golgota jeleneteit angyalok tartják, melyeket a domboldalon hal formában helyeztek el. Az alkotók az angyalok előtt csónak alakú fejfákra kerámiatáblákat raktak, melyeken a látogató írásos formában is megtalálja a stációkhoz tartozó történetrészt.

Az elültetett növényzet is remekül igazodik a történethez, amelyik stáció az emberi jóságról szól, ott rózsafa áll, ahol a gonoszságról, ott szomorú barka.

A stációk után Krisztus ötméteres keresztje magasodik, melynek gyökerei az ég felé mutatnak, és nem Jézus megfeszített testét ábrázolja, hanem életfamotívum, amely a középkorban volt használatos. A jobb oldali lator keresztjét míves faragás díszíti, azon a tulipán Krisztus keresztje felé hajlik, mert ez a lator megtért, a bal oldali kereszt viszont csak jelzésértékű faragást kapott. Az út végén pedig egy hatalmas, felkelő napkorong, a feltámadás jelképe áll.

A Golgotától továbbhaladva a településen, annak közepén találjuk az Ökumenikus Betlehem, mely 2014-ben készült el, s mind méretét, mind az alkalmazott technikákat és motívumokat tekintve nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, egyedülálló Közép-Európában.

A szabadtéri Betlehem 17 szoborból és 4 templomtoronyból áll

A tornyok, melyek a négy történelmi magyar egyházat szimbolizálják egységet alkotnak, még különállásukban is összetartoznak. Az Ökumenikus Betlehem egy völgykatlanban kapott helyett, így még jobban érzékelhetőek a legnagyobb mélységek és magasságok. A szikla tetején az angyalok állnak, és harsonaszóval hirdetik az örömhírt. A pásztorok és a napkeleti bölcsek a szikláról indulnak el. És a legmélyebb ponton, a völgyben a Kisjézus, József, Mária illetve az istálló az állatokkal. A faszobrok a magyar népviselet motívumait hordozzák magukon. A királyok cifra szűrt, a pásztorok subát, bő gatyát viselnek.

S mi az, ami egyetlen bükki kirándulásból sem maradhat ki? Hát a hegyvidéki panoráma! Ezt Kisgyőrben a 2021 augusztusában épült Szent Korona kilátóból élvezhetjük, melyhez az odavezető út is egy élmény. A Király sétány szobrait Kiss István fafaragó népi iparművész tervezte meg és ő készítette el Szent István szobrát is. A sétányon megtekinthetjük még Szent László és IV. Béla faragott szobrát is. A kilátó autóval is könnyen megközelíthető, mellette ingyenes parkolót alakítottak ki.

A tizenhat méter magas, a nemzeti összetartozást jelképező építmény nem egy szokványos kilátó, mivel a Szent Koronával végződik a tetőszerkezete.

Átmérője nyolc méter, körben népviseletbe öltözött emberek tartják a koronát, nyolc tájegységre osztották fel, Gyimestől az Őrvidékig, szimbolizálva az összetartozást. Az alján nyolc darab életfa látható. A belsejében egy Szent Koronát ábrázoló kiállítást helyeztek el, mely anyagának összeállításában a miskolci Hermann Ottó Múzeum nagy szerepet vállalt. Érdekesség, hogy a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének, Fekete Györgynek az emlékoszlopa is itt kapott helyet.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!