Hollókői vár, a Cserhát legendákkal teli erődítménye

A mintegy 400 méter magas sziklán álló vár nemcsak szabálytalan alakzata miatt izgalmas, hanem a hozzá kapcsolódó monda miatt is.

A rege szerint Kacsics-família egyik tagja András végzetesen beleszeretett valamelyik szomszéd földbirtokos szépséges feleségébe, akit elrabolt és az akkor épülő Pusztavár egyik szobájába záratta. A kőművesek még dolgoztak az erődítményen, s napközben mindig fel is rakták az asszony börtönének falait, – a kövek azonban mindig eltűntek reggelre. Azzal ugyanis nem számolt András, hogy szerelme dajkája nem más, mint egy boszorkány, aki igencsak szívén viselte neveltje sorsát. Az asszony nyomban szövetségre lépett a sátánnal, aki holló képében a várhoz küldte a fiait, hogy hordják el annak minden építőkövét, s tegyék ezt mindaddig, míg a leány ki nem szabadul. Az ördögfiak egy másik magaslaton halmozták fel a tömböket – ez lett Hollókő vára. A mese szerint az ördögökről, azaz hollókról kapta nevét a falu és a vár.

A valóságban az erődítményt a Kacsics-nemzetség Illés ágának tagjai a tatárjárás után kezdték építeni a falu melletti sziklára. Az erődítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették: falszorosok, bástyák, lakóhelyiségek és ciszternák épültek az eredetileg 13. századi falakhoz. A 14. század elején kitört anarchikus belháborúban kénytelenek voltak meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, a továbbiakban őt szolgálták fegyverükkel. 1313-ban az országot lassan ismét egységes állammá formáló Anjou Károly király serege vette be, majd a győztes uralkodó kedvelt hívének, a szintén Kacsics nembeli Szécsényi Tamásnak adományozta.

Az évszázadok során számos alkalommal cserélt gazdát: Csák Máté és Károly Róbert is birtokolta, és szinte mindenki hozzáépített, vagy átalakította kissé. Ezért is kacskaringóztak a falai – a terepviszonyoknak megfelelően – szabálytalan formában.

Aztán 1700 körül szomorú sorsra jutott: lerombolták, kövei nagy részét elhordták. Feltárására és helyreállítására először 1966-ban került sor.

A vár jelenleg felújítás miatt zárva tart, azonban hamarosan ismét látogatható lesz.

A vár méretei a következők: észak-déli irányban 68 méter, kelet-nyugati irányban 51 méter. A bejárati kaputól a torony bejáratáig 27,5 méteres szintkülönbség van. A levegőből a vár olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony.

A várból pazar panoráma nyílik a környező hegyekre.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!