Egy kisváros nagy vára, a Siklósi vár

Siklós a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombon álló vár köré épült

A település, és egyben Magyarország egyik legjelentősebb nevezetessége a Siklósi vár, amely egyike a legépebb és legegységesebb történelmi emlékünknek.

A váron a magyar építészettörténet szinte minden korszaka rajta hagyta stílusjegyét, de nézzük röviden a történetét, hogy erre magyarázatát találjunk.

Egészen a 13. századig kell visszanyúlnunk, hiszen a tatárjárás után, 1260 körül rakták le a vár első köveit.

Balra a gyilokjáró és a kápolna, jobbra a terasz

Először egy 1294-es oklevél említi, mikor is a Siklósi (Soklyósi) nevű nemesi család lakta. 1387-től egy évszázadon át a Garai család birtokolta, ekkor Siklós és a Siklósi vár központi helyet foglalt el az országban. A család nevéhez kötődik többek között a gótikus szárny és a gazdag gótikus boltozású várkápolna építtetése.

A következő nagyobb fejlesztés a Perényi család (1507-1543) idején történt: a gótikus várkastélyt átalakították a reneszánsz szellemében, s a Garaiak által épített, már elavultnak számító védműveket is korszerűsítették.

A vár egyik érdekessége a kép jobb oldalán látható terasz, amelyet egy várfal darabból alakítottak ki.

A törökök ostroma Siklóst sem kerülte el

1543-ban több napig tartó harc után elfoglalták a várat, s 143 éven át birtokolták. Nagyobb átalakításokat nem végeztek, a várat főleg fegyver-, lőszer-, és élelmiszerraktárnak használták.  I. Lipót király idejében 1686-ban szabadították fel a várat a Habsburgok, amely a következő 12 évben a császári kincstár tulajdona volt, így megmenekült a magyarországi várak sorsától, nem rombolták le.

A Garai-időszak legjelentősebb műemléki maradványa a kápolna.

Az egyhajós belső tér függönyíves ablakokkal, áttört, aprólékosan profilírozott késő gótikus szentélyben végződik.

1698-ban a Caprara család kapta meg a várat a felszabadító harcokban való részvétélért, majd 1728-ban eladták a birtokot a Batthyány családnak, akik barokk stílusúvá építtették át a várkastélyt. A védműveket azonban már nem modernizálták.

A kivilágított kapuvédő barbakán és egy bástya

A vár utolsó birtokosa a Benyovszky család lett 1873-ban.

Benyovszky Móric a Siklóson töltött évek alatt átalakíttatta a belső tereket és berendezte a vár addig üresen álló termeit. Felesége pár évvel férje halála után 1944-ben eladta a várat a Honvéd Kincstárnak.

A több emelet magas várfal, balra a barbakán, a bástya, jobbra a gyilokjáró ás a kápolna

A második világháború alatt angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt, majd a háború után egy évtizedig gazdátlan volt.

Felújítása 1956-ban kezdődött: múzeumot, szállodát, éttermet létesítettek benne. 2009 és 2011 között teljesen felújították, kialakítottak egy látogatóközpontot is, 2013-ban a vár felújításának egy újabb ütemét kezdték és fejezték be.

Oldalról és felülről a kápolna és a gyilokjáró

Várudvar ágyúval

A Batthyány-címeres egykori felvonóhidas kapu és a kerek kapuerőd, a barbakán

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!