A siklósi vár, amely köré egy város épült

Siklóst a Villányi-hegység fogja közre, a síkságból kiemelkedő dombon magasodó vár köré épült.

A város a Dél-Baranya és a Dráva-medence természeti, történelmi és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése, és Magyarország legdélibb városa.

Elsőként 1294-ben említi írásos emlék, ekkor a Soklyósi nemesi család lakta. 1387-ben Zsigmond király a várat elkobozza és a Garai-család nádori ágának adományozza, akik egy évszázadon át birtokolták, fejlesztették a várat gótikus stílusban.

A siklósi vár zárterkélyét a 15. század harmadik negyedében készítették a Garai-család kérésére.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

1482-ben a várat Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak adta, de 1507-ben Perényi Imre ostrommal elfoglalta. A Perényi-család a várat reneszánsz stílusban alakította át.

Ezidőben épült a barbakán

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A törökök 1543-ban  elfoglalták a várat, és több mint 140 évig birtokolták. A Habsburgok 1686-ban szabadították fel a siklósi várat, és a következő 12 évben a császári kincstár tulajdona volt.

Így megmenekült a magyarországi várak sorsától, nem rombolták le.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

1698-ban a Caprara család kapta meg a várat, majd 1728-ban eladták a birtokot a Batthyány-családnak, akik barokk stílusúvá építtették át a várkastélyt. A vár utolsó birtokosa a Benyovszky-család lett 1873-ban.

A második világháború alatt angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt, majd a háború után egy évtizedig gazdátlan volt. A felújítása 1956-ban kezdődött el, melynek során látogathatóvá tették a várat. 2011-ben – közel másfél évig tartó munkálatokat követően – felújítva nyitotta meg kapuit, teljesen új múzeumi tárlatokkal.

A belső vár körül 5 hektárnyi várkerület fekszik

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A Vármúzeumban többek között reneszánsz 17-18. századi bútor-, középkori fegyver-, és várostörténeti kiállítást, és egy érdekes Panoptikumot is lehet látni. Funkciója az évszázadok alatt megváltozott, de szerepe mind történelmi és a mai világban kulturális és kikapcsolódási szempontból megkérdőjelezhetetlen: a siklósi vár továbbra is Dél-Baranya meghatározó bástyája.

A vártól pazar kilátás nyílik a városra és a hegyekre

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!