Áldó Krisztus szobor, a Világörökség részét képező Tarcal Európa híres szobra

A Zempléni-hegység legdélibb peremén, a Nagy Kopasz-hegy tövében fekszik Tarcal, a honfoglalás kori település.

A hangulatos község csodálatos geológiai képződményeivel, a természetvédelmi területen élő növény- és állat ritkaságaival, épített örökségeivel bakancslistás hely, mindenképp érdemes felkeresni.

Első hiteles említése egy 1278-ban kelt oklevél, melyet Kun László készíttetett, s benne fiának, Tamás comesnek adományozta Luch (Tiszalúc) és Torchol (Tarcal) nevű földjeit. 1517-ben már mezővárosként  szerepel a falu. A Rákóczi-szabadságharc előzményeként kitört felkelés Tarcalról indult el. A község építészeti emlékei nagyrészt a Rákóczi családhoz, majd a birtokok elkobzása után a Korona-uradalomhoz fűződnek. Tarcal a  világhírű Tokaj-hegyaljai borvidék talán legkiválóbb szőlő- és bortermelő helye.

A település közepén magasodó dombon áll Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra, amely egy rusztikus, faragott kövekből álló talapzaton nyugszik, jobb kezével áldást osztva, a falu felé fordulva.

Az 5 gránittömbből áll a 8,5 méteres, mintegy 500 tonna súlyú Áldó Krisztus szobrot 2015-ben állították.

A szobor az őt körülölelő sétány a több mint 1400 kilométeres Mária út egyik megállója is. A zarándoksétány mellett, a padokon ülve is megcsodálhatjuk a gyönyörű kilátást.

A szobor alá érkezve, választhatunk, hogy a nyílegyenes lépcsősoron kapaszkodunk fel közvetlenül a szoborhoz, vagy a kényelmes sétányon maradva kis kerülővel megyünk fel.

A domb tetejéről fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre. Lábunk alatt Tarcal, a végeláthatatlan szőlőtáblák, a horizont az Alföld síkságába olvad.

A szobor körül egy levendulamező terül el, amely virágzáskor mesés képet fest.

A sétány közelében terül el a Tarcali bányató.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!