Tarcal kékes zöld víztükrű, kristálytiszta bányatava, amit feltétlenül keress fel

Az egykori bányagödröt a csapadék és forrásvíz töltött fel.

Tarcal az Észak-magyarországi-középhegység legkeletibb tagjának, a Zempléni-hegységnek része.

Ezen belül a geográfia önálló kistájnak tekinti Tokaji-hegy néven a nem is olyan rég még hivatalosan is Tarczal hegyének nevezett Nagy-Kopaszt, amely valóságos félszigetként nyúlik be az Alföldre, és egy keskeny nyakon épp Tarcal területén kapcsolódik a szűkebb tájföldrajzi értelemben vett Hegyaljához. Ezt a tájat a vulkanizmus által létrehozott, mintegy 10 millió éves Nagy-Kopasz több mint 16 négyzetkilométer területű, közel szabályos kör alaprajzú kúpja uralja.

Az elmúlt évszázadokban a hegy területén körülbelül húsz külszíni bánya, kőfejtő működött, ahol főként andezitet termeltek ki, melyet út és vasútépítéseknél vagy árvízvédelmi munkáknál használtak fel.

Ilyen volt a Citrom-bánya is, melynek bányaudvarában a termelés befejezését követően egy türkizkék színű bányató alakult ki, melyet a csapadék és forrásvizek töltöttek fel. A bányató vizében időnként Kínából behurcolt édesvízi medúzákkal is találkozhatunk.

A tó vize kékes zöld és kristálytiszta, benne fürödni tilos, mivel a sziklás part hirtelen mélyül.

Ám a lenyűgöző környezet remek helyszíne a pihenésnek, kikapcsolódásnak, túrázásnak.

Megközelítése:

Tokaj felől Tarcal felé autózva, a 38-as úton, mielőtt beérkeznénk Tarcalra jobbra kell lefordulni az útról, közvetlenül a lakóházak kezdete előtt. Itt kialakítottak egy parkolót, és innentől táblák is jelzik a helyes irányt. Még néhány száz méteren aszfalt úton haladhatunk, az utolsó kb. 600 métert azonban már kavicsos, köves úton kell megtenni, amelynek a végén tágas parkoló található.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!