A nagymágocsi Károlyi kastély és 41 hektáros parkja

Károlyi Imre 1896-ban kezdett bele a családi úrilak építésébe, az eklektikus neobarokk stílusú kastély 1987-re készült el.

A 3000 fős Nagymágocsot, amely Szentes és Orosháza között kb. félúton fekszik, Csongrád-Csanád megye keleti oldalának ékszerdobozának tartják.

Első okleveles említésére 1426-ra datálódik Magoch formában. A terület 1722-től a gróf Károlyi család birtoka és alföldi uradalmi központja volt. A mágocsi uradalom fejlesztése Klauzál Imre és Szendrey Ignác nevéhez kapcsolható, s ennek eredményeként 1850-es évek elejére országos hírű mintagazdasággá lett.

Gróf Károlyi Imre 1896 és 1897 között felépíttette a település máig is legszebb díszének számító kastélyt, a gyönyörű parkkal együtt.

A kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban. Az összes épület eredeti állapotban maradt meg, jóllehet a kastélyhoz az idők folyamán hozzáépítettek, és egyes részeit lebontották. A kastélyt 41 hektáros gondozott park öleli körül, ami a parképítő művészet remekei közé tartozik, s 18. századból származó barokk szobrok díszítik.

A legnagyobb a rezidencia hátsó homlokzata előtt álló Szabin nők elrablása szökőkút, amelynek eredetije Párizsban látható. A kastélypark tava mellett álló kör alaprajzú gloriette közepén is volt egykor szobor, ezt azonban 1945-ben összetörték.

A grófi család 1910-ben a kastély első emeletén a középrizalit mögött húzódó nagytermet – a magyar gyakorlatban egyedülálló módon – kápolnává alakíttatta át, mivel elsőszülött fiukat, a 8 éves korában elhunyt Károlyi Tibort ott ravatalozták fel, és emlékét ily módon kívánták megőrizni. A Szent Kereszt felmagasztalása titulusú kápolna kialakítása 1910 tavaszán kezdődött meg és augusztus 5-én fejeződött be, ekkor áldotta meg Jung János váci segédpüspök.

Eredetileg négy lépcsőháza volt a kastélynak, de az 1970-es években a fa csigalépcsőt meggondolatlanul lebontották. Fénykorára a díszlépcsőház, a társalgó, az ebédlő, a könyvtár, a boltozatok és a kandallók utalnak.

Ma is élő tévhit, hogy a kastély 99 szobás, és csak a magasabb adó miatt nem lett 100 szobás, mert akkor már palotának számított volna. Ez azonban nem fedi a valóságot, mert – az illemhelyeket is beleszámítva – összesen 72 helyiség található az épületben. Az átalakításokat figyelembe véve, eredetileg is legfeljebb 77 helyiség lehetett, a szobák száma, pedig jóval kevesebb.

A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik, de a kastélybelsőt és a parkot is szívesen megmutatják.

Az országos Kéktúra útvonalon a Károlyi-kastély mellett haladhatnak el az erre barangolók.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!