Védett elnevezés lett a Szegedi tükörponty

A Szegedi tükörponty húsa magas fehérje tartalmú, zsírszegény és nagyon ízletes.

A filézett Szegedi tükörponty igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében. A Szegedi tükörponty szálkátlanítva (filézve) a híres Szegedi Halászlé alapanyaga. A Szegedi tükörponty, mint nélkülözhetetlen alapanyag kezdettől fogva jelen van az 1997 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ételeiben.

Az Európai Bizottság kihirdetett rendeletével a Szegedi tükörponty védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett Szilvásváradi pisztráng, Akasztói szikiponty és Balatoni hal után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert.

A Szegedi tükörponty hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes.

Ezek a sajátos tulajdonságok

  • az egyedileg kitenyésztett tájfajtának,
  • a környezeti adottságoknak és
  • a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer, amely egy tagban, egy vízellátó rendszerben helyezkedik el. A területnek sajátos mikroklímája van. A hatalmas víztömeg a kisebb meteorológiai hatásokat tompítja. A nagy frontokkal beáramló hideg levegő és az erős hullámzás egyetlen nap alatt képes 4-5˚C -kal lehűteni a halastavak vizét. Évente átlagosan 32 olyan napra lehet számítani, amikor a hőmérséklet 30˚C fölé emelkedik, és 89 az olyan nyári napok száma, amikor eléri a 25˚C-t, míg a napfényes órák mennyisége meghaladja a 2100 órát. Az időjárás kedvező hatása, hogy március közepéig elvégezhető a halak kihelyezése, korai takarmányozás kezdhető, hosszú az ősz és gyakran télen is felolvad a halastavak jege.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!