Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai fekete cseresznye uniós oltalom alá került

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti.

Az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum jelzi.

Soltvadkerti borászati termékek

A soltvadkerti szőlőtermesztés és borkészítés a XVIII. századra nyúlik vissza. A Soltvadkerti bor és pezsgő alapanyagát adó Ezerjó, egy magyar történelmi szőlőfajta, amely a Kunsági borvidéken belül a Soltvadkert térség meghatározó fajtája.

Egyediségét és egyedülállóságát jellemzi, hogy az érett szőlőből bor, töppedt szőlőjéből bor és pezsgő is előállítható. A szakemberek tudásának köszönhetően Soltvadkert szőlő-bortermelése dinamikusan fejlődik a településen gazdálkodó családi borászatokban. A Soltvadkerti oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok készítése a reduktív technológián alapul, ami esetenként hordós érleléssel egészül ki.

fotó © Soltvadkert

Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

A Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye termőterülete a Bükkalja dombságai és az Alföld találkozásánál helyezkedik el. Az itt kialakult cseresznye termesztési kultúra a Rövidszárú fekete és Mézédes fekete ősi tájfajták termesztésének hagyományára és a Szomolyai fekete fajta szelekciójára épült. A cseresznye jellemzője a szív alakú forma, kis szemméret és cseresznyeszem tömeg, valamint a 2-3 cm-es rövid szár. Az itt termő gyümölcs alacsony savtartalmú, héja pedig magas festékanyag tartalmú, emiatt feketébe hajló színű. A magas napsütéses órák számának és a déli fekvésű termőterületnek köszönhetően a cseresznyének magas a cukortartalma.

A gyümölcs tömege 100 gyümölcsszemre vetítve minimum 450 g, tehát egy szem cseresznye számtani átlagos tömege: 4,5 g ±0,7 g. A gyümölcs átmérője minimum 18 mm -maximum 23 mm.

Alakja széles, szívre emlékeztető, lapított csonka kúp, a bibepont körül kissé besüllyedt vagy egy szintben van. Íze mézédes. A Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye június második dekádjában érik.

fotó © Agrárminisztérium

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!