Több mint félszáz Márton-napi program 2023. november 10. és 12. között

Hagyományőrző és gasztro-programok, lámpás felvonulás és libafuttatás, ínyencségek és finom újborok kapják a főszerepet november 10. és 12. között szerte az országban.

A mondás szerint aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. Aki egy picit is tartja ehhez magát, vagy csak egy jót szeretne enni, inni, mulatni, azoknak mutatjuk 2023 legjobb Márton-napi programjait.

A Márton-nap a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap is, amikor a hagyomány szerint nemhogy megengedett, de szinte kötelező a jóízű lakoma, táncmulatság és persze az újbor kóstolása.

A magyar nyelvterületen sokfelé elterjedt Szent Márton személyének és a bornak az összekapcsolása: Márton napjára általában megforr az újbor. Ekkor kóstolták meg, ehhez kapcsolódik a mondás: A bornak Szent Márton a bírája. November 11-én kezdték meg az új hordókat a gazdák, ekkor került az asztalra épp a libasült mellé az úgynevezett Libás-bor vagy sok helyen Márton-bor, aminek még gyógyító hatása is volt a hagyomány szerint.

A Márton napi programok között válogattunk, s időrendi sorrendbe téve ajánljuk a finom borok és ételek, a mulatságok kedvelőinek. Az események nevére kattintva további információk olvashatók az adott rendezvényről.

November 10.

November 10-11.

JEGYVASARLAS.HU

November 10-12.

November 11.

JEGYVASARLAS.HU

November 11-12.

November 12.

Balatoni Márton-napi programok ide kattintva >>

JEGYVASARLAS.HU

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!