Főúri étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban

A Nemzeti Kastélyprogram keretében elkészült és átadásra került a keszthelyi Festetics-kastély nagyebédlőjében (mai nevén tükörtermében) a 12 személyes hercegi ebédlőasztal rekonstrukciója.

A Festeticsek egykori nagyebédlőjéről számos archív fénykép, az asztal felszereléséről pedig több inventárium (leltár) is rendelkezésre áll, ezek voltak a rekonstrukció kiindulópontjai. Az ebédlőasztalhoz a Nemzeti Kastélyprogram műtárgyvásárlási keretéből a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. révén egy 2018-as bécsi aukción 12 darab aranyozott ezüst tányért sikerült visszavásárolni a Festeticsek egykori készletéből, amelyek tízszög alakúak, súlyuk pedig csaknem 10 kilogrammot tesz ki.

Egy 2018-as és egy 2020-as bécsi árverésen – kikiáltási áron, vagy kevéssel afelett – sikerült megszerezni 28 darab aranyozott ezüstkelyhet – amelyek közül 15 fedéllel is rendelkezik –, ezek egykor a Festetics grófi, majd hercegi család tulajdonát képezték, és a keszthelyi kastély felszereléséhez tartoztak. A bécsi kelyhek oldalán gravírozott F betű látható a kilencágú grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal. Többségük akkor készült, amikor Festetics (I.) György kibővíttette a család asztali ezüstkészletét.

Megvásárlásra került egy 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet is, amelynek a súlya 7 kilogramm, és amely Josef Carl Klinkosch műhelyében készült Bécsben 1870 körül. Az asztal alá III. Napóleon korabeli Aubusson-típusú szövött szőnyeg került, amely 1870 körül készült Franciaországban. Az asztal körül 12 darabból álló étkezőszék-garnitúra kapott helyet, amelyek eredeti, XV. Lajos-korabeli rokokó darabok Franciaországból.

A megvásárolt ezüstök révén – az ebédlőasztal terítékének gazdagítása és fényének emelése mellett – lehetőség nyílott egyúttal a számos leltárban említett Festetics-ezüstkamra rekonstrukciójára is, valamint megalapozásra került egy – a további felbukkanó darabok szisztematikus gyűjtésével továbbfejlesztendő – magyar hercegi kincstár bemutatásának lehetősége is.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója a projekt bemutatóján elmondta, hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg – nagyobb részt európai uniós forrásból -, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.

Nemrégiben fejeződött be mintegy másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati kiállításon, az első magyarországi kocsi replikájának építése, illetve a kastély tükörtermének teljes körű restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon kialakításának ad helyet a jövőben – tette hozzá az igazgató.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, országgyűlési képviselő-jelölt azt hangsúlyozta, hogy a Festeticsek öröksége a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje, a kastély folyamatos fejlesztése az egész ország javát is szolgálja.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!