December 3-tól látogatható Európa legnagyobb beltéri betleheme Vörsön

A vörsi betlehem 2023. december 3-tól 2024. január 28-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én – szenteste – a betlehem 10.00-12.00 között látogatható!

Vörs faluja és a Szent Márton templom beltéri betleheme mára igazi kuriózum, az adventi időszakban nem csak szerte Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek látogatók.

A vörsi betlehem története 1948-ra nyúlik vissza: egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb betlehemet építettek.

A szépen kivilágított, meghitt programokkal tarkított, forralt bor illatú karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa és a betlehem. A templomok is megtelnek ilyenkor, és az ország egyik legnagyobb látványosságát kétségtelenül Vörs 300 éves későbarokk temploma rejti.

Idén húsz ládányi mohát, három óriástuja és fenyőág halmokat használtak fel a látványos és hatalmas vörsi betlehem elkészítéséhez. A munkálatok során először a vas állványra fa alapzat került, erre tűzdelték rá a zöld díszítést.

Naponta 6-8 helyi dolgozott a templomban, a munkát szerda este fejezték be. A betlehemet főleg helyiek építették, de a környékbeliek is sokat segítettek. Vörsön minden évben újdonsággal készülnek a látogatóknak.

Advent első vasárnapján a betlehemet Világos Krisztián, a Kaposvári Egyházmegye vagyonkezelője, Bárdudvarnok plébánosa szenteli fel és celebrálja a szentmisét, amelyet követően bábtáncoltatás lesz a templomban.

Fotók:

Megközelítés:

A betlehem a zsákfalu szívében, a Szent Márton Templomban található. Autóval megközelítve GPS-be elegendő a Vörs, Templom címszavakat használni, és máris irányt mutat számunkra. Budapestről érkezve leggyorsabban az M7-es autópályán keresztül a 175-ös lehajtónál, Battyánpuszta irányából közelíthetjük meg.

Betérve a faluba a Kossuth Lajos utcába érkezünk, melynek a végén egy éles bal kanyar után az alkotmány utcán végig haladva, már szemünk elé is tárul a sárga templom.

Vonattal is könnyedén megközelíthető a helyszín. A betlehem népszerűségének köszönhetően kis falu létére Vörsön minden, még a gyorsvonat is megáll. Leszállva a vonatról már a Kis-Balaton természetvédelmi övezetébe érkezünk, és egy kényelmes 10 perces sétával az Ady Endre utcán keresztül már a templom bejáratához érkezünk. Ráadásképpen útközben a Tűzoltó Múzeum is megcsodálható.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!