A világhírü vörsi betlehem – Európa legnagyobb beltéri betleheme

Az adventi várakozás nem csak a hívő emberek életének és az egyházi évnek a meghatározó része.

Ilyenkor adventkor, amikor az utcákat, tereket is fénybe öltöztetik, és a szeretet misztériuma leng körbe mindent, nem csak a Kis Jézus születésének jön el az ideje.

Ilyenkor, amikor már hamar sötétedik, minden lelassul, az ember Karácsonyra készülve hajlamos befelé figyelni. És talán sikerül időt szánni arra is, hogy végig gondoljuk, mi mindenre volna érdemes több időt és figyelmet szentelnünk az év többi részében is.

A szépen kivilágított, meghitt programokkal tarkított, forralt bor illatú karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa és a betlehem. A templomok is megtelnek ilyenkor, és az ország egyik legnagyobb látványosságát kétségtelenül Vörs 300 éves későbarokk temploma rejti.

Ez az aprócska kis zsákfalu a keszthelyi-öböl alatt elterülő kis-balatoni nád- és lápvilág keleti peremén advent idején tízezreket vonz.

S hogy mi az, amiért fiatalok és idősebbek, csoportok és gyerekes családok messziről is útra kelnek? Mitől különleges Vörs betleheme?

A kis falusi templomba benyitva először a fenyőillat varázsol el, majd elénk tárul Európa talán legnagyobb, templomban álló betleheme.

A több mint 60 négyzetméternyi bibliai terepasztal a vörsi egyházközösség keze munkája.

A templomban lebontott Jézus Szíve oltár helyére minden évben szorgos kezek vas tartó szerkezetet fabrikálnak, majd több köbméter fát felhasználva megépítik az óriásmakett fa vázát. Fűrészelnek, kopácsolnak, barkácsolnak, mielőtt feldolgozzák a talicskaszám érkező tuja- és fenyőágat. Az előzőleg begyűjtött természetes alapanyagok, ágak, bogyók, moha is felkerülnek a megelevenedő tájra, s a létrák, dobozok, ládák, szerszámok helyét egyszer csak átveszi a karácsonyi áhítat.

1948 óta minden évben így van ez.

A betlehemi bábtáncoltatás mellett a falu legfontosabb hagyománya a beltéri betlehemépítés. Négy generáció lelkes munkája és ötletelése volt szükséges ahhoz, hogy a kezdetben csak a karácsony hetében látható betlehemet az egész adventben megcsodálhassák.

S valóban nem csak a három királyok érkeznek ide a rendezői balról a jászol felé tartva, francia televíziós stáb is bekukkantott már ide, és még a Reuters hírügynökség is Amerikáig vitte a hírét az aprócska somogyi falu grandiózus betlehemének.

Egy keszthelyi korizással, forralt borozással vagy forralt sörözéssel összekötve csodálatos adventi program a vörsi betlehem megtekintése. A vörsi Szent Márton templom kapuja 9:00 – 17:00 óráig van nyitva az érdeklődők előtt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!