Miskolctapolca ősparkja, melybe lopakodva érkezik a tavasz

Miskolctapolca – Miskolc egyik városrésze – már ősidőktől lakott terület, az 1700 évek elején már üdülőhelyként említik.

A Tapolca név a népvándorlás korában ott átvonuló szláv törzsektől eredhet, s fürdőhelyet jelent. A középkorban szállás- és temetkezési helyként szolgált, 1219-ben már monostor állt ott, melyet a 16. századig bencés szerzetesek laktak. Azonban a török uralom idején a támadások miatt kitelepültek, ennek következtében lakatlan maradt a 19. századig. Habár az 1700-as évek elején már üdülőhelyként funkcionált.

A váci püspök 1711-ei levelében felkérte a vármegyét a fürdőhely rendbetételére. Az 1830-as években már fedett fürdővel is rendelkezett a telephely, viszont ezt csak a módosabbak engedhették meg maguknak.

A 19. század végén Miskolc megvásárolta Tapolcát az egyháztól. 1934-ben üdülőhellyé nyilvánították a települést, mely gyors virágzásnak indult, éttermek, panziók, hotelek nyíltak. 1941-re a fürdőnek új, pazar épületet alapítottak, 1959-ben átadták a közönségnek a Barlangfürdőt (mindeddig csak a barlangokon kívül volt lehetőség fürdésre), 1969-ben pedig szabadtéri medencével egészítették ki az épületegyüttest.

A Barlangfürdő szomszédságában terül el Miskolctapolca parkrendszere, az Árpád-kori apátság erdejéből kialakított arborétum jellegű, őshonos fajokban gazdag terület. A parkba az 1920-as években telepítették az egzotikus fákat és bokrokat, amelyek miatt különleges természeti értéket képvisel és természetvédelem alatt áll.

Központi eleme a csónakázótó, amelyből több sziget is kiemelkedik. A tavat egy 18 fokos forrás táplálta. Ebből ered tulajdonképpen a Hejő-patak.

A tó partfalát 1959-ben építették ki, ekkor épült ide egy a csónakkikötő is ami a mai napig vonzza az érdeklődőket. A tó vize kb. egy hét alatt teljesen kicserélődik, s szép vízililiomok élőhelye.

A víz mentén érdekesség még a megmaradt a forrásláp égeres növénytársulása és az ezt szegélyező idős kocsányos tölgyes.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!