Ritkaságszámba menő természeti csoda: a kazári riolittufaömlés

Két kezünk tíz ujja is sok lenne megszámolni, hogy a világon mennyi ilyen képződmény található, az elérhető források alapján mindösszesen hat.

A kazári riolittufa mező kialakulása 20 millió évvel ezelőttre tehető, a miocén korra, amikor a Mátrát kialakító tűzhányók okádták a mennykövet.

A tufa nagy erejű robbanásos vulkánkitörés terméke, amely részben a levegőben izzó felhők formájában terjedt részben pedig a felszínen ugyancsak forró kőzethab formájában tört előre, nem egyszeri kitörés terméke, hanem 3-4 egymást gyorsan követő ciklus során halmozódott fel.

fotó © Hack Edit | Csodálatos Magyarország

Nagy valószínűséggel a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga, amely vegyes összetételű és különböző szemszerkezetű. A portól a nagyobb rögökig minden méret előfordul. A puha riolittufa felszínt a víz eróziós munkája formálta, benne mély árkokat szabdalt.

A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz formálta, ennek köszönhetőek a bonyolultan szerteágazó árkok, gerincek, furcsa kúpok. A riolittufa felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált.

A látvány fantasztikus, mindenképpen érdemes megnézni ezt az egyedülálló geológiai képződményt.

fotó © Hack Edit | Csodálatos Magyarország

Kazár keleti szélén, a Béla út végén lévő parkolóból táblák mutatják az utat a riolittufához. A piros kereszt turistajelzést követve lehet eljutni a területre, majd a piros sáv jelzésbe bekapcsolódva egy kellemes körtúra tehető a vidéken.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!