Salgó vára: a középkori erődítmény, ahonnan pompás kilátás nyílik

Salgóbánya, a középkorban már lakott picinyke települése, ma Salgótarján városrésze, annak központjától 12 kilométerre fekszik.

A falvacska története több szállal kötődik Salgó várához, majd később romjaihoz. A tövében felépült aprócska település a 18. századig a fakitermelésből és vadban gazdag erdősségeiből élt. 1850-ben barnakőszenet fedeztek fel, s beindult ennek bányászata. A település mai nevének második felére akkor szolgált rá, mikor virágzó bányakolónia vált a településből.

A település legnagyobb turisztikai vonzereje Salgó vára, melyet a tatárjárás után a Kacsics nemzetség Tarjáni ága építette.

1460-ban foglalták el a husziták, akiktől Mátyás királyunk vette vissza, és Szapolyai Imrének és testvéreinek zálogosította el, s a 70 években a Szapolyai uralom alatt élte a vár fénykorát.
Később több birtokosa is volt, majd a török csellel elfoglalták: ágyúknak látszó farönköket vontattak a közelbe, amelyek láttán a védők feladták a várat. 1593-ban Prépostvári Bálint egri főkapitány visszafoglalta a várat, a Kis-Salgó felől ágyúzva gyakorlatilag rommá lőtték, ezt követően az iratokban is már csak romként szerepel.

Az erődítmény falai már szinte a földdel váltak egyenlővé, igazából csak a főépület látszik eredeti formájában. A még megmaradt maradványokból arra lehet következtetni, hogy a vár új korában három részből állt: a szikla tetején a felső vár magasodott, ezt a középső vár követte. Az alsó vár nyomait az északnyugati oldalon található néhány rom őrzi.

Irodalmi vonatkozású érdekesség, hogy a romokat 1845. június 11-én Petőfi Sándor is felkereste. A vár és az onnan nyíló látkép ihlette a költőt Salgó című versének megírására.

A várromról csodálatos körpanoráma nyílik: látható innen a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny, de kedvező időjárás esetén még a Magas-Tátra csipkés gerince is.

Az erődítményhez közel található a Somoskői vár.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!