Salgó vára és a szuperhold: egészen káprázatos fotók készültek

Salgótarjántól északra, a Salgóbánya település feletti Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsán emelkednek a város egyik középkori műemlékének, Salgó várának romjai. A várrom és környéke természetvédelmi terület.

Az áprilisi telihold 8-án hajnal fél 5-kor következik be. A reggeli holdnyugta ideje napkelte után fél órával lesz, a kora hajnali órákban szép lehet még égi kísérőnk a nyugati ég alján. Az esti holdkelte viszont fél órával napnyugta utánra esik, ez pedig nagyon kedvező, mivel, bár még nincs távolról sem sötét, ahhoz már eléggé kevés az égen szóródó fény, hogy a Hold felbukkanó vöröslő korongját feltűnően lássuk. A Hold egész éjjel viszonylag alacsonyan jár, az égi útja legmagasabb pontján is csupán 35 fok körüli magasságig kúszik.

A köznyelvben elterjedt szuperhold jelző arra utal, hogy a Hold pályáján éppen telihold fázisban kerül legközelebb a Földhöz, több tízezer kilométerrel közelebb, mint távolabbi szakaszokon (pl. földtávolpont esetén). A felszínről szemlélve 7%-kal láthattuk nagyobbnak, mint máskor.

Kövesligeti István készített fotót a Holdnyugtáról, a végeredményre nincsenek szavak:

Fotó: Kövesligeti István

A várat a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241–1242-es tatárjárás utáni időszakban.

A turisták által igen kedvelt kirándulóhelyet az 1980-as évek óta több szakaszban végzett régészeti feltárással és helyreállítással igyekeznek bemutatni a szakemberek. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre. Feltűnik innen a szemlélődő előtt a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny vonulata, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából.

A Nógrád megyében, Salgótarján közelében található Salgó vára nem tévesztendő össze a börzsönyi Perőcsény település közelében fekvő, a XV. század elején elpusztult Salgóvár romjaival. A vár egész évben szabadon, ingyenesen látogatható.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!