Nagyharsányi Szoborpark: szabadtéri kiállítóhely a bányagödörben

Szársomlyó a Villányi-hegység legmagasabb tömbje, sziklás felszíne miatt Ördögszántotta hegyként is nevezik

A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. A csúcson az 1200-as évektől vár állt, amely a török hódoltság során elpusztult, ma már csak az egykori várfalak maradványai láthatók.

A Szársomlyó elnevezés a “szár” régi magyar szóból ered, mely kopaszt jelentett. I. Béla és I. Endre királyunk atyja Szár László (Kopasz László) volt. A középkori írásokban: Saarszunlu, Zaarsomolon, Zar Sumlou formákban fordult elő a vár neve, s mindig vele együtt a hegy neve is.

Ez azt jelenti, hogy a hegy már akkor is „szár” azaz tar, kopasz, kopár volt, s rajta „somlyó” vagyis somtermő terület volt.

fotó: Babszi Bé | Csodálatos Magyarország

A hegy felhagyott kőbányájában 1967–68-ban létesítettek nemzetközi alkotótelepet. A szobrok nagy része helyi, nagyharsányi és beremendi szürke mészkőből készült.

A szársomlyói kőbánya jelenleg egyedülálló kulturális látványosság Baranya és az ország idegenforgalmi térképén.

fotó: Babszi Bé | Csodálatos Magyarország

A szoborpark mellé Kikerics néven panorámasétány épült, melynek célja nemcsak a szoborpark, hanem a dél-dunántúli Natura 2000 természetvédelmi területek bemutatása is, mivel 50 védett növényfajból 7 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban.

fotó: Babszi Bé | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!