Megnyílt a geresdlaki, illatozó Mézeskalácsfalu

Tizennegyedik alkalommal nyitották meg Geresdlakon a mézeskalácsba varázsolt falu mását.

Geresdlak a Geresdi-dombság délkeleti részén, Himesháza és Fazekasboda között fekszik. A kevesebb mint 800 lakost számláló Baranya megyei faluban mindig hatalmas nyüzsgés előzi meg az adventi időszakot, hiszen készül a település egyik – turisztikai szempontból is – fontos látványossága.

A régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont a Mézeskalácsfalunak, ahol az egész falu mézeskalácsba van sütve. Az asztalon a falu házai sorakoznak, a templom, a fák, a kerítések, a tehenek a karámban, a focipálya, és a település fontosabb rendezvényei is megjelennek.

A geresdlaki mézeskalácsfalu azonban nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert a falu apraja-nagyja részt vesz az előkészületekben.

A koncepció kitalálója, Kettné Schmidt Tímea nagyon szeret sütni, saját gyermekeivel mézeskalácsot sütve készülődtek a karácsonyra, ebből merítette az ötletet 2007-ben. Mint elmondta, az eredeti szándék egyébként egy délutáni iskolai foglalkozás beindítása volt, így az első két falut kizárólag gyerekekkel sütötték. A bájos kompozíció azóta számos változáson ment keresztül.

Idén 70 kilogramm liszt, 30 kiló porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kiló margarin és fél kiló szódabikarbóna kellett ahhoz, hogy elkészüljön a mintegy 100 épület.

Míg az első években csupán néhány épületet sütöttek és állítottak össze, addig a 2010-es években már a falu utcáinak, épületeinek jelentős részét elkészítették. Az összes középületet és utcát megvalósítják, büszkén magasodik a mézesbe álmodott kisgeresdi harangtorony és a püspöklaki római katolikus templom.

A mézeskalács-falut előzetes bejelentkezést követően Vízkeresztig bárki ingyen megnézheti.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!