Május 26-tól látogatható a felújított, titkokat rejtő Esterházy-kastély Tatán

A felújított épület új funkciót is kapott, látogatóközpontot alakítottak ki benne.

Május 26-tól lesz látogatható Tatán az Esterházy-kastély, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései során újult meg 17 másik kastéllyal és 12 várral együtt.

A kastély – a műemléki helyreállítása mellett – kivételes kiállításokkal is gazdagodik, melyek interaktív formában mutatják be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát.

A grófnői lakosztály.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A helyreállítás során restaurálták a belső díszítéseket és a történeti épületszerkezeteket. A korabeli fotók alapján nagyon sok bútort vissza is tudtak szerezni és vásárolni, így a kastély kiállításait azokkal a tárgyakkal rendezték be.  A szobákat úgy alakították ki, mintha a gróf vagy a grófnő éppen az előző percben hagyta volna el a helyiséget.

A felújítás során különlegességekre is fény derült.

A könyvtárteremben például egy titkos ajtóra bukkantak a könyvespolcok mögött, amely az épület másik részébe vezetett át. Az átjáró a balkonszobába nyílott, így lehetett lerövidíteni az utat az épületen belül.

A falszövetkutatás során egy lépcsőt találtak, amely az emeleti grófnélakosztályt kötötte össze a földszinti grófi lakosztállyal. Az eredeti nyomok alapján sikerült is a lépcső ezen részét helyreállítani és megmutatni.

Az épület aljzatának kialakítása során egy eddig rejtett pincére leltek, amelynek se ablaka, se kivezető nyílása, se szellőzője nem volt. Az eredeti vasajtó mellé azonban gondosan odahelyezték a kulcsot is, amellyel első próbálkozásra kinyílt a zár.

Az Esterházy-kastély késői barokk stílusban épült Fellner Jakab tervei alapján 1760 és 1769 között, a belső munkálatok pedig 1777-ben fejeződtek be. A család a második világháborúig birtokolta a helyet, az államosítás után egy kórház kapott otthont benne 1996-ig.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt, a díszudvar körüli lakószárnyakon kívül kocsiszín és istállók tartoztak hozzá. Saját színházzal is rendelkezett. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, illetve az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Idén többek között a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi kastély és a sümegi püspöki palota is bemutatkozik új pompájában.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!