Ilyen a tatai Esterházy-kastély grófnői szalonja, mutatjuk fotókon

A kastély felújítási munkálatai befejeződtek, és a bemutatótér berendezése is szépen halad.

A tatai Esterházy-kastély építése 1751 és 1806 közé esik, és 1945-ig az Esterházy-család birtokában volt. A kastélyt folyamatosan lakták, sőt uralkodói vendégeket is fogadtak itt. Falai között nem egyszer országos események zajlottak és olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár és IV. Károly császár és király. Katonák százai vonultak el falai előtt, míg a hadvezérek (pl. a szabadságharc idején Görgey Artúr) a kastélyban tartottak haditanácsot.

A kastély műemléki helyreállítása mellett kivételes kiállításokkal is gazdagodik, melyek interaktív formában mutatják be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát. A szobákat úgy alakították ki, mintha a gróf vagy a grófnő éppen az előző percben hagyta volna el a helyiséget.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Ilyen meghittséget sugároz a grófnői lakosztály, amelyben értékes, a grófi család rangjához illő, antik bútorok és képek vannak elhelyezve.

A falon Martin van Meytens festménye után készült másolat látható: Mária Terézia magyar királyi koronával.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A családi hagyomány szerint Mária Terézia ajándéka a falon látható legyező, amely arannyal, ezüsttel, elefántcsonttal díszített, és kézzel festett rokokó jelenetekkel, dúsan faragott, aranyozott vitrines tokban található.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A grófnői szalon dísze a barokk asztal, lapján a gróf Esterházy és herceg Lobkowitz család címerével. A dúsan faragott, berakásokkal díszített, körtefából készült asztalt Esterházy családtól került a kastély kiállításába .  A 19. század elején készült vitrinben az Esterházy családhoz köthető díszes tárgyak találhatók, köztük egy nagyméretű ovális ezüst tálca az Esterházy-címerrel, amely Bécsben készült 1861-ben.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!