Magyarpolány: a Bakony erdői övezte idilli település

A Balatontól kevesebb mint 40 kilométerre, a Bakony délnyugati lejtőin fekszik Magyarpolány, a nagyjából 1200 lelket számláló sváb falu.

Elsőként 1162-ben említi meg Polányt egy írásos feljegyzés, mint a bakonybéli bencés apátság birtokát. Középkori bencés templomáról 1256-ban emlékeznek meg. 1336-ban Polyán, 1402-ben Magyarpolyand, 1752-től Magyar- és Németpolány, majd 1899-től Magyarpolány néven említik.

A bájos, festői települése önmagában is szemet gyönyörködtető látnivaló: a falu hazánk azon különleges települési közé tartozik, ahol nagyszerű állapotban maradt fenn egy tradicionális városmag. A hófehérre meszelt, hosszúkás, tornácos parasztházak mellett szintén hosszúkás parasztudvar fekszik. A két házsor között hatalmas, szellős tér került kialakításra, melynek egyik szélén fut az aszfaltút.

Az itt található 43 országos védettségű tornácos bakonyi parasztházon kívül további 40 épület helyi védelmet élvez. Magyarpolányt majd száz védett épületével a nemzeti örökség részeként tartják számon. Műemlék épületei megóvásáért és hagyományainak ápolásáért 1992-ben Europa Nostra-díjjal tüntették ki.

Magyarpolány szabályos kúp alakú Kálvária-dombja a tetején álló kápolnával hazánk egyik legszebb Kálváriája, amely díszletül szolgál a nemzetközi hírű Polányi Passió előadásainak is.

Az ötstációs kálvária 1770 körül épült késő barokk stílusban. Az 1901-ben készített Pietát befogadó szoborfülkétől a kálváriakápolnához vezető lépcsőt végigkísérő, sátortetős, fazsindellyel fedett, meszelt falú, félköríves záródású, vasrácsos fülkékben közel életnagyságú, népi barokk, festett faszobrok láthatóak, melyek a sváb Listner testvérek alkotásai. A szobrok a fájdalmas rózsafüzér öt titkát ábrázolják.

A domb tetejére 153 lépcsőfok vezet fel. A kálváriadomb tetején álló neogótikus stílusú kápolna a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére épült 1910-ben. Építője Wéber zirci kőművesmester. A templom keleti homlokzatához Szent Sír-kápolna csatlakozik, melyben fátyollal borított, a keresztről levett Krisztus szobrát láthatjuk. A dombtetőről szép kilátás nyílik Magyarpolányra és a Bakony lankáira.

A háborúban elesettek emlékére szoborcsoportot emeltek a Magyarpolányi temetőjében található. A különleges, monumentális alkotás alumíniumból készült. Az ötalakos kompozíció 2,5 m magas, filozófus szerzeteseket ábrázol, akik elmélkednek az öröklét felett. A Steinerné Hófer Erzsébet Munkácsy-díjas szobrászművész által megkomponált alkotáshoz a táj természetes környezetet biztosít.

Bazaltkő támfalra került a nagyméretű fekete márványtábla, melyen az első és második világháború hősi halottainak neve szerepel

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!