A lórévi Zichy-kápolna, a Duna árterének egyik gyöngyszeme

A Csepel-sziget déli részén fekvő település fő nevezetessége a neogótikus, romantikus stílusú, műemléki védettségű Zichy-kápolna.

A gyönyörű természeti környezetben álló kápolna egy dombra épült, néhány méternyire a töltéstől, így amikor a Duna kilép medréből, a kápolna egy apró szigetté változik.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A különleges kápolna keletkezésének előzményeihez tartozik, hogy Zichy Ödön grófot, a forradalom és szabadságharc egyik főrangú áldozatát 1848. szeptember 30-án ezen a helyen akasztották fel. A halálos ítéletet a statáriális bíróság döntése alapján Görgey Artúr írta alá, aki ebben az időben őrnagyként Csepel-sziget parancsnoka volt. A grófnak azért kellett meghalnia, mert a vád szerint ellenséges iratokat találtak nála, és mert nem értesítette a horvát sereg közeledtéről a magyar honvédséget.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

Az ítélet a korabeli közvéleményben nagy vihart kavart, sokan ellenezték, a forradalom radikális hívei egyetértettek vele, mások úgy vélték, Görgey ezzel a tettével kívánta felhívni magára a figyelmet.

A kápolnát tíz évvel a gróf halála után építették meg, és 2000-ben újították fel, ekkor az ólomüvegablakokat és a tetőt kicserélték.

Sokáig elhagyatottan állt, mert az idős plébános halála után nem volt, aki gondozza, most viszont az önkormányzat a ráckevei római katolikus egyházközséggel közösen helyrehozatta és megegyeztek a működtetéséről.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A kápolna egyhajós, homlokzatán rózsaablak és huszártorony látható. A nyíláskeretek és a támpillérek kőből készültek, a többi rész, a kor divatjának megfelelően nyerstéglából. Az északi és a déli oldalakon kőkeretes, nyújtott hatszöges beosztású ablakpárok figyelhetők meg.

A kápolna jelenleg műemlékvédelem alatt áll.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A kápolna előtt álló kereszt.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

Azok számára, akik ellátogatnak ide, festői látvány tárul a szemük elé. Az épületet körülölelő Duna és az erdős növényzet szinte elvarázsolja a kirándulókat. A környezete sétára csábító, értékét jelzi, hogy helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!