Káprázatos látványt nyújt a Tiszaigari Arborétum mocsárciprus erdeje

Az 1500 mocsárciprus egyedet számláló erdeje különleges látványt nyújt.

Tiszaigar Tiszafüredtől 10 kilométernyire fekszik. Egykoron itt folyt a Tisza, melynek elhagyott és feltöltődő medre mentén alakították ki az arborétumot.

A sétakertnek induló arborétum telepítését Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök kezdte el 1867-ben. Széky a közeli területekről ültetett át több éves erős egyedeket, amelyek jobbára az Alföldön őshonos fafajokból álltak: kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris. Az ültetést úgy igyekeztek végezni, hogy az természet közelinek, eredetinek tűnjön.

A kert bővítését az alapító Péter nevű fia folytatta 1874-ben, aki a területet 9 hektárra növelte, s megkezdte a hazai középhegységi fajok és külföldi egzóták betelepítését. A kert kezelésének irányítását 1917-ben az unoka, Széky Ilona képzett kertész vette át és gyakorlatilag befejezte a telepítéseket.

A II. világháború után folyamatos volt a fák kivágása, pusztítása. 1954-ben kezdődött az értékek felismerése, ismét megindult a díszfaiskolai termesztés, s 1958-ban a kertet 20 hektárra a növelték. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

A húsz hektáros arborétum igazi kincsekkel és látványosságokkal büszkélkedhet, köztük azzal a mintegy 1500 mocsárciprus egyedet számláló erdővel, melynek alját vörösre festik a már lehullott tűlevelek.

Az arborétum egész évben látogatható, autóval és tömegközlekedéssel is megközelíthető.
Autóbusszal Tiszafüredről a Tiszaigar, Szövetkezeti bolt megállóhelyig utazzunk, onnan kb. 1 kilométeres sétával érhető el az arborétum. Előtte parkoló áll a gépkocsik részére.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!