Zsámbék 800 éves omladozó romtemploma lélegzetelállító látványt nyújt

Magyarország egyik kihagyhatatlan építészeti emléke, Zsámbék páratlan látványossága, az 1220-as években épült premontrei templom maradványa

Borzongató élményt jelent ennek a románkori emléknek a meglátogatása. A késő román, kora gótikus rom falai egyszerre tiszteletet parancsolóak és rémisztőek.

A 300 négyzetkilométer kiterjedésű Zsámbéki-medence Magyarország egyik legszebb tájegysége, ahol Telki, Tök, Páty és Biatorbágy egyaránt számos látnivalót kínál az utazóknak. A gyönyörű fekvésű Zsámbékon található a késő román stílusban épült templom, vagy ahogy a helyiek nevezik, az öregtemplom romja. A premontrei rend Keresztelő Szent János tiszteletére alapította a monostort.

Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítettek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozta Zsámbékot. E család leszármazottai építették 1220 körül a bazilikát.

A templom kezdetben a premontreiek, majd Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. A törökellenes harcok, illetve a török hódoltság során súlyosan megrongálódott. 1754-ben újjáépítették, de a kegyelemdöfést az 1763. évi földrengés adta meg az épületnek, amikor az egyik torony sisakja és a monostor északi mellékhajója leomlott.

A 19. század végén Möller István építész irányításával helyreállítási munkálatokat végeztek a romossá vált bazilikán. A rekonstrukció során – az akkori gyakorlattól eltérően – nem építették vissza az épületet, hanem elsősorban állagmegóvást végeztek.

A felújítás elismerést aratott, amely azóta a magyar műemlékvédelem egyik ikonikus épületévé vált.

A háromhajós, bazilika rendszerű templomnak két román stílusú homlokzati tornya van, közöttük csúcsos oromzat, rózsaablak és csúcsíves kapuzat.

Hazai viszonylatban kuriózumnak számít a déli torony megmaradt, kőből épített, finom hajlású toronysisakja. 

Több oszlopfőn láthatók művészi faragások.

Zsámbék Budapesttől nyugatra, 30 kilométerre, a Nyakas-hegy gerincének tövében fekszik.

Megközelíthető az M1-es autópályán, vagy az 1-es főuton, de a fővárosból közvetlen buszjárattal is el lehet ide jutni. A település központjában táblák jelzik a romtemplom felé az irányt, a helyszínen ingyenes parkolási lehetőség van.

A cikkben szereplő fotók 2020. január 8-án készültek Zsámbékon, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosmagyarorszag.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!