Somogyvámosi Pusztatorony: a 800 éves középkori templomrom

Somogyvámos határában, a gabonatáblák között egy középkori templomrom emelkedik a magasba. A helyiek büszkesége amely fénykorában a védelmet jelentett, mára látványosság.

Régészeti feltárások alapján a somogyvámosi Pusztatorony vélhetően a 12. században épült késő román, kora gótikus stílusban. Jellegzetes, négyszögből nyolcszögbe formálódó tornya azóta rendíthetetlen.

Somogyvámos Somogy-megye középső részétől északra található. Már a Középkorban lakott volt: Az 1940-es években feltárt avar temető és az Ihász-dülőben emelkedő Pusztatorony a korai megtelepedés bizonyítékai. A falu számára a turizmus jelent kiemelkedési lehetőséget, ebben alapvető szerepe van a Krisna-völgynek, ami otthont ad a mára világhírűvé vált Indiai Kulturális Központnak és Biofarm-Ökofalunak.

A Pusztatorony felé táblák jelzik az irányt Somogyvámosról, melyek egy kátyús betonútra majd egy kevésbé jól járható földútra kalauzolnak.

A torony előtt pár száz méterrel van egy elég meredek dombtető, ahova felérve a távolban máris feltűnik a torony, amely látványosan nyújtózkodik az ég felé. Valaha egy kis falu házai vették körül, de ma már minden irányban szántóföld húzódik, amerre csak a szem ellát.

A templomot megviselték a századok, de a torony, a szentély egy része és a nyugati fal máig megmaradt.

Legnagyobb érdekessége a téglából épült torony, ami négyzetes alapból indul, a derekánál nyolcszögletűvé alakul, majd ugyancsak téglából rakott gúlasisakban végződik.

Odabent teljesen üres, a lépcsők és a szintek már eltűntek, de a magasba pillantva még láthatók a harangtartó gerenda maradványai.

A torony 2011-ben megkapta a “Somogyország Kincse” elismerést!

Az Ihász-dűlőben lévő, koragótikus templomrom Somogyvámos címerében is megtalálható.

Ez a hely minden évszakban egyszerűen lenyűgöző, erre mondják azt: meglátni és megszeretni!

Mindenképp érdemes kicsit leheveredni itt a fűbe, és magunkba szívni ennek az ezeréves földnek a csodáját.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!