Ilyen lenyűgöző a kivilágított, megszépült bajnai Sándor–Metternich-kastély

Bajna, a Gerecse keleti szélén, Esztergom és Tatabánya között fekvő település gazdag történelmi múlttal bír.

Írott történelme egészen a 11. századig vezethető vissza. A 13. század vége körül a környék egyik legnagyobb birtokosaként ismert Zovárd Vécs ágából származó Miklós főlovászmester és utódai birtokába került. Később, Zsigmond király uralkodásának vége felé már a Both-család birtokolta, akik udvarházat is emeltek. Ezt alakítottá át főúri lakóhellyé a Sándor-család.

Az 1820-as évektől a korábban épített barokk kastélyokat klasszicista stílusban alakították át, mellé pedig hangulatos angolkerteket varázsoltak, így tett Sándor Móric is, aki erre 1834-ben Hild József pesti építészt kérte fel. Hild megváltoztatta a kastély homlokzatát, ahová görög mintára készült oszlopok kerültek, amelyekből három előreugrott, kiemelve ezzel a kastély bejárati részét.

A főépület mögé vendégházból és gazdasági helyiségekből álló zárt épülettömb került, amelynek ölelésében az építész impozáns díszudvart alakított ki. A kastély mellett lévő angolparkba vadászház és pálmaház is  épült.

A belső termek díszítésére is nagy gondot fordított Sándor Móric, ezzel a feladattal a milánói Scala díszlettervezőjét, Alessandro Sanquiricót bízta meg.

A Sándor-Metternich-kastély az 1840-es évek végén az ország egyik legszebb klasszicista kastélya volt egy tízhektáros kastélyparkkal.

A II. világháborúig őrizte úrilak funkcióját a bajnai Sándor-Metternich kastély, utána tábori kórházat, szükséglakásokat, pártirodát, később pedig gépállomást alakítottak ki a falai között.

A Csipkerózsika-álmát alvó úrilak a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül születik újjá, s bár még tart a beruházás, már így is lenyűgöző átalakításon esett át a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

A belső terek elkészültével megkezdődött a kiállítások kialakítása is, amelyek a hercegi rezidencia épületének és a nagy múltú Sándor-Metternich családnak, kiemelkedő tagjainak a történetét mesélik majd el, a 21. századi ismeretátadási követelményeknek megfelelően, élményszerű módon.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!