Hamarosan egykori fényében tündököl a bajnai Sándor-Metternich kastély

A háború után tábori kórházat, szükséglakásokat, pártirodát, később pedig gépállomást alakítottak ki a falai között.

A Csipkerózsika-álmát alvó úrilak a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül születik újjá, s bár még tart a beruházás, már így is lenyűgöző átalakításon esett át a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

Sándor Antal egy 17. századi vadászlakból kúriát, majd Sándor Móric, az Ördöglovas abból egy pompás kastélyt alakíttatott ki Bajnán, a Gerecse vidék keleti részén.

A munkálatok levezénylésével Hild Józsefet bízta meg, a belső termeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico álmodta meg. Az eredmény egy patinás kastély lett.

Az építkezés idejére a homlokzaton látható 1834-es évszám utal.

fotó © NÖF

A Sándor-Metternich-kastély az 1840-es évek végén az ország egyik legszebb klasszicista kastélya volt egy tízhektáros kastélyparkkal.

fotó © NÖF

Az eredetileg 59 szobás épületegyüttes belső tereinek díszítésén mintegy tíz évig dolgoztak, a munkával 1842-re készültek el.

fotó © NÖF

Miért is kapta az Ördöglovas nevet Sándor Móric?

Móricot gyerekkora óta izgatta a lovaglás, és hamar ki is derült, őstehetség. Számos látványos, olykor veszélyes számokkal tarkított bemutatója volt pályafutása alatt, egyebek közt Angliában többször is fellépett. Egy alkalommal fogadást kötött, hogy be tud törni egy kezelhetetlen lovat. Miután a fogadást megnyerte, majd egy lóversenyt nyert a betört lóval, az állat gazdája annyit mondott:  Ez nem egy ember, ez egy ördög. Innen származtatható az Ördöglovas név.

Szemrebbenés nélkül lovagolt be házakba is, vagy a főúri palotákba. Bécsben, a Fehér Hattyú fogadó második emeletére sem gyalog rótta lépcsőket, hanem nyeregben, nem kis feltűnést keltve.

A kastély kerti homlokzatának erkélyéről is leugratott az Ördöglovas.

fotó © NÖF

Vakmerő lovas bemutatóin többször szenvedett el lábtörést, kartörést, egyszer pedig kizuhant fogatából. Utóbbi baleset miatt agykárosodást szenvedett, és 28 hátralévő évét ezzel együtt élte le. 1878-ban egy osztrák elmegyógyintézetben hunyt el.

fotó © NÖF

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!