Hármashegyi-tó, a Debreceni Erdőspuszta gyöngyszeme

Hármashegy, a Debrecentől mintegy 17 kilométerre fekvő terület nevét a szél alakította homokbuckákról kapta, amelyek olyan magasra tornyosultak, hogy már hegynek titulálták őket az emberek.

Debrecen környékének erdősültsége nagyobb, mint Soproné. Az ország második legnagyobb városa melletti Erdőspusztán számos pihenőközpont található. Ezek közül a Hármashegy egy impozáns kilátóval és egy mesterséges tóval is büszkélkedhet.

A horgászok és a természetjárók körében is népszerű célpont a Hármashegyi-tó, melyet az 1970-es években mesterségesen hoztak létre a Zúgó-ér medrének kiszélesítésével a mélyen fekvő, egykoron lápos területen.

Az erdőspusztai víztárolók kialakításának az egyike a Hármashegyi-tó. Több ilyen jellegű tó lett ebben az időszakban ásva az erdős-pusztán, mint a Halápi-to, a Bodzás-tó, a Fancsika-I.II.III, a Mézeshegyi-tó, a Szentannapusztai-tó, a Vekeri-tó, a Halápzugi-víztározó, és a Martinka mellett lévő víztározó.

Ezeknek a tavaknak a célja a Nyírségben felgyülemlő belvizek elvezetése tárolása volt, és turisztikai pihenő övezetek kialakítása, a városból kijövő, pihenni vágyó emberek számára.

Ennek a célnak megfelelő és páratlannak mondható partnere a debreceni Zsuzsi erdei-vasút, melynek 1977-től végállomása is a Hármashegyi pihenő övezet.

A Hármashegyalja tanösvény is elvezet a mesterséges tó mellett, annak a 6. állomása, ahol a vizes élőhely számos védett növény- és állatfaját, a változatos élővilágát mutatja be.

A csaknem hat hektáros vízfelületet gyaloghidakon megközelíthető sziget teszi még vonzóbbá.

Itt van a végállomása Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútjának, a Debrecenből érkező Zsuzsi vasútnak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!