Elmosott világ a Börzsöny mélyén, a kemencei kisvasút egykori nyomvonalán

Az 1910-es években kezdődött el a kemencei kisvasúti vonalak kiépítése, a Csarna-völgyön és a Kemence-patak völgyén keresztül a sínek elértek egészen a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy alá.

Kemence a Börzsöny hegység egyik legszebb helyén fekvő települése, melyet festői környezet ölel körbe. Az egész falu a Börzsöny oldalába simul, melyet a faluról elnevezett patak szel ketté, ami az Ipolyba torkollik.

A kemencei kisvasútnak helyet adó völgyet Csarna-völgyként, Fekete-völgyként illetve Fekete-patak völgyeként is emlegetik.

A terület gazdag növény- és állatfajokban: tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának ad otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna is. Különleges állatvilágának köszönhetően a WWF kiemelt területei közé is bekerült a Fekete-völgy.

A gyalogosan, túrautakon bejárható vadregényes völgyben egykoron kisvasút pöfögött, melyről mára csak a patak által elmosott pályaszakasz tanúskodik.

A természet szép lassan visszafoglalja, ami az övé. Mohás talpfák, alámosott nyomvonalak, a semmi fölött lebegő sínpárok teszik még vadregényesebbé az erdőt.

A síneket 1913-ban kezdték el lefektetni, és mintegy 9 kilométer hosszú pályát alakítottak ki több mellékággal. Ha a mellékágakat is belevesszük, akkor a vasúti pályarendszer 51,5 km hosszú volt.  Az egykori kisvasúttal a környéken kitermelt fát szállították egészen az 50-es évek végéig. Az évtized végén a fakitermelés és hamuzsír előállítás leállt, később pedig a patak többszöri áradása miatt a sínpárok használhatatlan állapotba kerültek. 1995-ben és 1999-ben két özönvíz okozta a legnagyobb károkat.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható: a Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!