Dombay-tó, Baranya első mesterséges csónakázótava

A tavacskát 1961-ben alakították ki  7,5 kataszteri hold területen, ezen belül 1,3 hektár vízfelülettel.

A Zengő-alji észak-dél irányú Tóvölgynek már a neve is rendkívüli vízbőségre utal. A völgy ölén – több helyen – fakad a Kisnádasi-forrás. A források mellé a középkorban Poklosnádasd falu telepedett, mely a török időkben elpusztult. A falut a pécsváradi apátság birtokolta. A Kisnádasi-forrásból eredő patakra egy sor malom épült már a középkorban.

Dr. Dombay János Európa szerte ismert ősrégész, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatóságának első vezetője 1900. augusztus 10-én született Veszprémben. Pap tetvére egyházi pályára szánta, ám ő nem akart papnak állni. Érdeklődési körét a történelem, a földrajz és a természet képezték, emellett gyönyörűen rajzolt. Amikor Pécsvárad felé utazott és a vonat ablakából gyönyörködött a tájban, azt gondolta: itt biztosan élt ősember. Elhatározta, hogy megkeresi a nyomait. Ásatásait a pécsváradi Aranyhegyen kezdte, utolsó kutatását a Tóvölgyben végezte. Ekkor ötlött fel benne, hogy milyen szép lenne a völgy a Zengő látványával, ha a bővizű patakot tóvá duzzasztanák.

1959-ben tett javaslatot arra, hogy egy gát megépítésével mesterséges tavat alakítsanak ki a területen.

Baranya első mesterséges csónakázótava 1961 tavaszán, 7,5 kh területen, összesen 1,3 hektár vízfelülettel, fél millió forintból készült el, jóléti céllal. A tó térfogata mintegy 17 ezer köbméter, a legnagyobb mélysége 3 méter, átlagos mélysége 1,3 méter.

A város vezetése 1962-ben átvette az üzemeltetést, és úgy döntött, hogy a tó őrizze az akkor már egy éve halott Dombay János emlékét, így lett a Tóvölgyből Dombay-tó.

A tó körül hamarosan kis üdülőtelep alakult ki, ahova szívesen jártak a környékbeliek horgászni, nyáron pancsolni, csónakázni. Azonban – beruházás hiányában – a tó elvesztette varázsát- 2015-16-ban leengedték a vizét, felújították a medrét is. Mederburkoló betonlapjait kicserélték, hogy a látogatók számára kényelmesebb legyen a strandolás. Új lépcsőt alakítottak ki és még a tóba torkolló pataknak is új kőgátat alakítottak ki. A partoldalt pedig igényes terméskövekkel erősítették meg, mely mellett az egész partszakaszt körülölelő járdát építettek.

A tó mögött szép turistaút vezet Pécsváradra (kb. 4 km), amely a várnál bukkan ki.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!