Diósgyőri vár – folynak a munkálatok, egyre látványosabban néz ki az erősség

A Miskolcon megvalósuló projektben nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi négyek és a közép-európai térség egyik legjelentősebb látványosságát fogják átadni.

A Diósgyőri várat a királynék várának is nevezik, ugyanis több mint száz éven keresztül uralkodók feleségei birtokolták.

Az erősség a Modern Városok Program keretében újul meg és az Épkar és az FK-Raszter közös munkájával egyre jobban kirajzolódik a vár dicsőséges középkori korszakát felelevenítő forma.

A beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, a kormányzati támogatást 1,5 milliárddal egészíti ki a miskolci önkormányzat. A Diósgyőri vár turisztikai beruházását alapvetően két részre osztható: a belső és külső várra – írta a Magyar Építők.

A külső várban

  • Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.
  • Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • Mindemellett pedig a tornyokat is helyreállítják és ennek részeként a legfelső szinteken kilátókat is kialakítanak.

Az elmúlt időszakban a külső vár déli bástyájában a kivitelezők elkészítették a lépcsőszerkezetet, amely felvisz a földszintre. Emellett befejezték a munkát az északi és a keleti oldalon az épületek belső részein a szinteket tartó csillagboltozatok kőbordáin is, így elkezdődhettek a kőműves falazási feladatok is.

A kazamataszinten immár nemcsak a nyugati és déli oldalon dolgoznak, hanem a keleti oldalon is elkezdték felállítani a látványos oszlopsorokat.  A külső konyhaépületben pedig miután a kéményt kiépítették, a tető acélszerkezetét is felszerelték.

Elkészült a jól ismert Ernye Bán torony födémje, itt már ismét a falazási munkálatokat végzik a kivitelezők. A hatszögletű lépcsőházi toronyban pedig nemcsak a kőfalakat építik most, hanem a kő ajtókeretek is a helyükre kerül. A külső teraszokon elkészült a lejtbetonozás, így ezek a területek most a vízszigetelésre várnak.

fotó: Magyar Építők

A projekt másik része a belső vár rekonstrukciója.

Itt a projektben elkészül összesen körülbelül 4500 négyzetméternyi alapterületnyi új épület, illetve az északnyugati szárnyában a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is visszakapja a vár.

Ezen a területen jelenleg több helyen is szerkezetépítési munkákkal haladnak: egyrészről az étteremnél, másrészt pedig a belső vár keleti oldalán található kápolna gyilokjáróján is ezeket a feladatokat végzik el a  szakemberek.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!