Bagimajori szélmalom, a kengyeli Szélmalom-domb védett műemléke

A Szélmalom-domb, melyet Baghy-majori-halomnak vagy Szélmalom-halomnak is neveznek, egy úgynevezett kunhalom.

A kunhalom egy olyan kultúrtörténeti, kulturális örökségi, tájképi, illetve élővilág védelmi szempontból jelentős domború földmű, amely kimagasodó jellegével meghatározó eleme lehet a tájnak. A mára megfogyatkozott kunhalmok természetvédelmi értékek, fokozott oltalom alatt állnak.

A kunhalom tetején magasodó bagimajori szélmalom tizenöt méter magas, négyszintes téglaépületét az Almásy család építtette, majd tőlük vásárolta meg később a Baghy család, amelynek tagjai a századfordulótól a II. világháborúig voltak a terület birtokosai.

A szép alakú kunhalomról a népi emlékezet is őriz egy történetet: a monda szerint a kengyeli Baghy-domb valaha mesés kincseket rejtegetett. A népi emlékezet szerint, egy szegény juhászbojtár, Bagi Gyula kutyája kaparta ezeket a felszínre, amitől gazdája egyszeriben meggazdagodott. El is nevezték a halmot a juhászról, Baghy-dombnak.

Az egykoron uradalmi cselédek által lakott kis telep felett őrködő szélmalom az Alföld egyik legszebb és legépebben megmaradt szélmalma.

A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú teteje zsindelyfedeles. A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, továbbá a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak módját, míg a szélmalom legfelső szintjein lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

A kunhalmon tett sétán látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, madárfigyelési lehetőséget kínál.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!